10 tips voor een sfeervolle inrichting van uw restaurant

Ondanks de toenemende populariteit van eten laten thuisbezorgen, gaan mensen nog steeds graag uit eten. Dit komt onder andere omdat uit eten gaan in een restaurant gezellig en sfeervol is. Tenminste, zolang het restaurant sfeervol is ingericht.

In deze blog geven wij tien tips voor het sfeervol inrichten van uw restaurant. Als u deze stappen volgt, kunt u voor uw gasten een sfeer creëren die zij thuis niet kunnen beleven. Zo wordt uw restaurant een plek van ontspanning voor uw gasten. Gasten zullen graag terugkomen in uw restaurant en de populariteit zal toenemen.

Teken een plattegrond van het restaurant

Als u uw restaurant sfeervol wilt inrichten, moet u bij de basis beginnen: de plattegrond. Door uw zaak eens goed te bekijken en een nieuwe plattegrond te tekenen, komt u vaak al een hoop verbeterpunten tegen.

Een restaurant wordt er bijvoorbeeld een stuk gezelliger van als mensen elkaar niet in de weg hoeven te lopen. Dit scheelt een hoop chaos. Genoeg loopruimte tussen de tafels is dus belangrijk, maar teveel ruimte gaat juist ten koste van een knus en gezellig gevoel. Probeer hier dus de juiste balans in te vinden.

Ook is het belangrijk de looproutes van uw serverende personeel te bekijken en analyseren. Zo kunt u voor elkaar krijgen dat uw gasten, uw personeel niet in de weg lopen tijdens het uitserveren van de drankjes en gerechten.

Kies voor passende verlichting

Naast de plattegrond is ook de verlichting van grote invloed op de sfeer. Denk maar eens na, bij wat voor licht eet u liever? Zacht, warm kaarslicht of harde, kille tl-buizen? Bedenk dus wat voor sfeer u wil creëren en stem uw verlichting daar op af.

sfeervol restaurantWarme, zachte kleuren zorgen meestal voor een gezellige sfeer

Over het algemeen doen warme en zachte kleuren het goed. Dit kunt u bijvoorbeeld bereiken met ouderwetse gloeilampen, kaarsen of olielampen. Tegenwoordig bestaat er ook led verlichting die u in elke kleur kunt afstellen. Dit vraagt een iets grotere investering, maar is vaak duurzamer en veiliger.

Houdt het restaurant meubilair in dezelfde stijl

De volgende tip betreft het meubilair, dat wilt u zoveel mogelijk in dezelfde stijl houden. Dit betekent niet per se dat elke tafel een kopie van de ander moet zijn, maar het restaurant moet wel een eenheid uitstralen. Als u allerlei stijlen door elkaar gebruikt, oogt uw restaurant al snel rommelig.

Net als genoeg loopruimte tussen de tafels, geeft een eenduidig interieur ook een rustig gevoel. Dit gevoel van rust is heel belangrijk voor de sfeer in uw restaurant. Mensen gaan voornamelijk uit eten omdat ze een leuke, gezellige en ontspannen maaltijd willen hebben. Zorg er daarom voor dat uw restaurant die ervaring biedt.

Zo kunt u bijvoorbeeld verschillende stijlen door elkaar gebruiken en meerdere ‘area’s’ maken in uw restaurant. Bijvoorbeeld grote chesterfield stoelen bij de open haard voor zakelijke meetings of een drankje, een nis met een grote tafel en banken voor een familie en hoge tafels met barkrukken voor een groep vrienden.

Koop mooie stoelen die ook comfortabel zijn

Stoelen zijn misschien wel het belangrijkste onderdeel in uw hele meubilair, dit is immers waar uw gast gedurende de hele maaltijd op zit. Behalve dat deze mooi en in dezelfde stijl moeten zijn, is het fijn als deze ook comfortabel zijn.

Als u gaat dineren en u zit de hele avond op een oncomfortabele stoel, kan dit uw restaurantervaring minder prettig maken. Mooie stoelen dragen bij aan een fijne sfeer, maar het is minstens zo belangrijk dat uw gasten lekker kunnen zitten tijdens het eten.  

Speel (rechtenvrije) muziek af

Muziek kan de sfeer in uw restaurant zeer ten goede komen. Sterker nog, u kunt met behulp van muziek heel precies de sfeer op elk moment van de avond bepalen. Als u dat wilt doen, is het wel belangrijk dat u weet wat voor effect verschillende soorten muziek hebben.

Van snelle muziek gaan mensen bijvoorbeeld sneller kauwen en door de muziek zachter te zetten, kunt u mensen onbewust het idee geven dat het bijna sluitingstijd is. Een playlist die heel geschikt is voor een fast food restaurant, kan de plank dan ook volledig misslaan in een fine dining restaurant. Bedenk goed welke muziek het beste past bij uw restaurant.

Passende kleding voor het personeel

Om uw gasten de best mogelijke ervaring te bieden, moet alles zo goed mogelijk op elkaar worden afgestemd. Zo ook de kleding van uw personeel. In een gezellig restaurant moeten gasten zich welkom voelen, zorg er daarom voor dat uw personeel netjes gekleed is.

Een overhemd is perfect voor mannelijk personeel, maar hijs hen niet in een designer maatpak. Uiteindelijk is het ook hier weer het belangrijkste dat het past bij de rest van uw restaurant.

Design van het menu

Wat geldt voor de personeelskleding, geldt ook voor het menu. Ook hier wil je zoveel mogelijk eenheid (en daarmee sfeer) creëren. Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om uw menukaart te optimaliseren, maar als het gaat om sfeer is de vormgeving hierin het belangrijkst. Zorg dat deze er verzorgd uitziet en aansluit op de rest van het restaurant.

Zorg voor een goede akoestiek

In een restaurant wordt gepraat en gelachen. Dit zijn de dingen die het zo gezellig maken om uit eten te gaan. Een restaurant met een slechte akoestiek kan dan ook erg vervelend zijn voor uw gasten. Zorg er daarom voor dat er een goede akoestiek is in uw front-of-house.

inrichting restaurantIn een restaurant wordt gepraat en gelachen. Zorg daarom voor een goede akoestiek.

Dit bereikt u door deze goed in te richten en de muren niet onbedekt te laten. Geluid weerkaatst namelijk het hardst van vlakke, harde oppervlaktes. Hang daarom schilderijen op, zet planten in de hoeken en leg een kleed over de tafels. Dit geeft u direct de kans om wat sfeervolle decoraties toe te voegen aan uw inrichting.

Vergeet de toiletten niet

De entree en eetruimte zijn natuurlijk de belangrijkste delen voor uw klanten. Er is echter een ruimte die een flinke domper kan zijn voor uw gasten: het toilet. Voor veel mensen is het belangrijk dat de toiletten netjes, verzorgd en modern zijn ingericht. Daarnaast is het natuurlijk ook een zaak van hygiëne, iets wat in de horeca altijd belangrijk is.

Passende website

De perfecte inrichting van uw restaurant trekt zich ook door naar uw website. Bij een sfeervolle inrichting hoort immers ook een passende website. Cashdesk kan hierbij helpen.

Wij maken websites op maat voor de horeca die duidelijk en snel zijn, ook op mobiele apparaten. We stemmen de website volledig af op uw restaurant en zorgen er ook nog eens voor dat deze goed vindbaar is in Google. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag!