9 tips om nieuw personeel te vinden voor uw restaurant

De mensen die voor u werken zijn het gezicht en het hart van uw onderneming. Uw personeel is daarmee één van de belangrijkste onderdelen van uw restaurant. Goed personeel blijkt in de praktijk echter vaak moeilijk te vinden. In deze blog delen we een aantal praktische tips voor het vinden en aannemen van geschikt personeel voor uw organisatie.

Waar vindt u het juiste personeel voor uw restaurant

In uw restaurant zijn allerlei soorten werknemers in dienst. Bij een groot bedrijf heeft u wellicht managers, koks, obers, afwassers, barmedewerkers, bezorgers en nog veel meer mensen met weer andere specialismen in dienst. Elk van deze werknemers heeft zijn eigen taak om het restaurant draaiende te houden.

Hieronder enkele tips die u kunnen helpen om deze horecaspecialisten te vinden.

1. Lokaal adverteren

Gebruik in eerste instantie uw eigen restaurant. Als u bijvoorbeeld adverteerruimte bij de garderobe of toilet aan derden verhuurt maak daar dan zelf gebruik van met een poster waarin u een oproep doet. Uw bezoekers zijn al op de hoogte van uw restaurant en komen hier misschien zelfs vaker omdat zij uw restaurant een fijne locatie vinden. De mensen die al enthousiast zijn over uw onderneming, en ook nog de skills bezitten waar u naar op zoek bent, kunnen een goede toevoeging aan uw team zijn.

Adverteer daarnaast ook in de buurt op een zelfde manier. Wanneer je goed contact hebt met ondernemingen uit de buurt zullen zij maar al te graag helpen. Denk daarnaast ook aan scholen in de buurt. Een koksopleiding is de perfecte locatie om te adverteren voor hulp in de keuken, maar ook scholen met een minder duidelijke link kunnen een goede plek zijn om ondersteunend personeel te vinden.

2. Zoek naar personeel op plekken waar het type dat u zoekt veel komt

Bent u op zoek naar scooterbezorgers? Leg dan bijvoorbeeld flyers op scooters bij middelbare scholen. Dit zijn mensen tussen de 16 en 18 jaar oud en mogen uw scooters besturen.

Bent u op zoek naar een ervaren barman? Ga deze dan actief opzoeken in de clubs waar ze werken. Vraag uw personeel ook naar hun belevingswereld en kom zo achter de ‘’hotspots’’ waar uw doelgroep van potentieel personeel samenkomt.

Rasechte horecatijgers zitten over het algemeen niet graag stil. Ze rollen van de ene baan in de andere omdat zij op een actieve wijze benaderd worden door werkgevers in hun huidige baan.

3. Doe een online oproep

De mensen die u volgen op social media en uw website bezoeken vinden uw restaurant over het algemeen al leuk. Deze online plaatsen zijn – net zoals uw fysieke restaurant – daarom goede plekken om een oproep te doen voor nieuw personeel.

Denk ook aan horeca groepen op LinkedIn en Facebook. Dit zijn de plekken waar professionals met elkaar in contact komen en waar uw oproep een schot in de roos kan zijn.

Het voordeel van social media is dat mensen ook gemakkelijk hun vrienden of familie kunnen taggen waarvan ze weten dat deze op zoek zijn naar een baan.

4. Zet je persoonlijke en zakelijke netwerk in

In de restaurantbranche loopt het persoonlijke en zakelijke netwerk gemakkelijk in elkaar over. Dit overkoepelende netwerk is vaak groter dan u denkt! Wees niet bang om aan vrienden, vaste klanten, personeel en zakelijke contacten te vragen of ze u kunnen helpen bij het zoeken naar nieuw personeel.

Mensen doen graag iets goeds voor een ander. Uw eigen netwerk zal het dan ook leuk vinden om u te helpen bij het vinden van nieuw personeel. Als gratis bonus is het ook nog eens goed voor uw naamsbekendheid wanneer vrienden en kennissen over uw restaurant spreken en het aanraden als fijne werkplek!

Ook zal het de sfeer op de werkvloer verbeteren wanneer uw werknemers zelf nieuwe werknemers voordragen. Zij kennen elkaar namelijk al en hebben een goede band met elkaar.

5. Gebruik online vacaturebanken

Er zijn talloze websites te vinden waar u een oproep kunt doen voor nieuw personeel. Bekende algemene websites zoals Monsterboard en Indeed zijn een prima startpunt.

Voor specifieke vacatures kunt ook kijken naar horeca vacaturebanken zoals Werkenindehoreca.nl, Vacaturesindehoreca.nl of 247Horecavacatures.nl of lokale vacaturebanken contacteren.

6. Schakel een uitzendbureau in

Als uw eigen pogingen u geen succes hebben gebracht, of als uw ideale kandidaat te specifiek is voor een algemene oproep kunt er ook aan denken om een uitzendbureau of detacheringsbureau in te schakelen. Goede voorbeelden hiervan zijn JMW, HSU en Mise en Place. De kosten en voorwaarden van de verschillende organisaties kunnen enorm wisselen, dus lees u van te voren goed in.

Keukenpersoneel restaurant

Tips bij het aannemen van nieuw personeel

Wanneer u een aantal aanmeldingen binnen heeft is het tijd om een selectie te maken. Graag geven wij u enkele handvatten bij het selecteren van het juiste personeel.

7. Innerlijk belangrijker dan vaardigheden

Over het algemeen zijn de meeste vaardigheden aan te leren. Een goede klik en een positieve instelling zijn daarom misschien wel belangrijker dan het aantal jaar ervaring in de horeca.

Staar u niet blind op ervaring maar nodig ook kandidaten uit die uitgesproken enthousiast zijn over uw onderneming. Wanneer dit enthousiasme zich ook op de werkvloer laat zien krijgt u namelijk veel meer voor uw geld dan alleen de werkkracht.

8. Personeel voor een klein of opstartend restaurant

Wanneer uw onderneming nieuw of groeiende is kan het zijn dat uw personeel verschillende taken heeft. Een hulp in de keuken kan bijvoorbeeld ook verantwoordelijk zijn voor de afwas en een manager regelt misschien ook wel de reserveringen en neemt de jassen van klanten aan.

Start u een nieuwe zaak of is de onderneming nog in de opstartfase? Zorg dan dat het personeel dat u aanneemt geen probleem heeft met een flexibele rol.

9. Wees extra zorgvuldig bij het selecteren van kernposities

Wanneer u van plan bent om het dagelijkse reilen en zeilen van uw restaurant uit te besteden, is de manager de belangrijkste persoon in uw onderneming. De beste kandidaat is iemand die al ervaring heeft als manager, het liefst bij een onderneming uit dezelfde plaats of omgeving. Daarnaast is ervaring bij het beheer van de inventaris, personeelsplanning inkopen en administratie een pré.

Ook de uiterlijke vertoning en normen en waarden van de ideale manager zijn belangrijk om rekening mee te houden. Vraag je af of deze persoon bij jouw restaurant past. Iemand met het uiterlijk van een motorbendelid past bijvoorbeeld beter bij een hippe grillroom dan bij een chique restaurant waar de obers in driedelig pak de wijn inschenken.

De overige kernposities binnen uw restaurant – de kok, sous-chef, barpersoneel en bediening – verdienen extra aandacht in het selectieproces. Deze dragen namelijk allemaal direct bij aan de ervaring die klanten in uw restaurant hebben.

Barpersoneel restaurant

Efficiënter werken met CashDesk restaurant software

Met deze tips hopen we u een handvat te kunnen geven in uw zoektocht naar nieuw personeel voor uw onderneming. CashDesk maakt op maat gemaakte software voor restaurant kassasystemen. Ons systeem helpt u onder andere bij het beheer van uw personeel en biedt handige tools om uw personeel efficiënter te laten werken.

Kijk rustig eens rond op onze website en neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden.

Weten wat we voor uw restaurant kunnen betekenen?