Muziek in uw restaurant: De psychologie achter de perfecte playlist

Restauranthouders besteden geld en moeite aan de perfecte inrichting, sfeer en menu van hun establishment. Helaas wordt de muziek nog te vaak vergeten. Terwijl dit wel een erg belangrijk onderdeel is van de beleving!

In deze blog leggen we de functie van restaurant muziek bloot en gaan we op zoek naar de juiste muziek voor uw restaurant.

Functie van muziek in uw restaurant

Muziek in uw restaurant kan verschillende functies bekleden. Het kan bijvoorbeeld bijdragen aan de sfeer in het restaurant of de stijl van uw keuken benadrukken. Maar muziek heeft ook de kracht om mensen sneller te laten eten of onbewust duidelijk te maken dat de sluitingstijd in zicht is.

Welke functie muziek in uw restaurant heeft hangt af van het type restaurant dat u runt en welke psychologische effecten van muziek u belangrijk vindt.

Restaurantinrichting met wijn in rekken

Combinatie muziekstijl en restaurant

Welke muziek bij uw restaurant past kunt u uiteindelijk alleen zelf bepalen. Wel zijn er een aantal vuistregels waar in het algemeen aan vastgehouden kan worden.

Fine dining

Het draaien van hardrock muziek in een fine dining restaurant kan een interessant concept zijn. Maar als u dit niet expres zo bedoeld heeft zullen uw bezoekers dit als een flinke misser bestempelen. Ook passen populaire muziek en bekende meezingers niet bij een fine dining concept. Als uw restaurant exclusiviteit uitstraalt zal bekende muziek uw naamsbekendheid niet ten goede komen.

Fine dining leent zich voor muziek met een begeleidende rol die conversaties, het eten en het gezelschap centraal stelt. Het speelt een bijrol en rust op de achtergrond. Zoals Hilary Akers in haar stuk over restaurant muziek in het Financieele Dagblad zegt: “De consensus is dat de muziek geslaagd is als de gast zich achteraf afvraagt of er nu eigenlijk muziek was”.

Fine Dining Gerecht

Omzet belangrijker dan ervaring

Bij een compleet tegenovergesteld concept – waar prijs belangrijker is dan de ervaring – hoort ook een tegenovergesteld muziekplan. Wanneer omzet belangrijker is dan de kwaliteit van het eten is het van belang dat gasten niet te lang blijven zitten zodat er snel plaats gemaakt wordt voor nieuwe gasten.

Budget restaurants hebben baat bij harde opzwepende muziek, zo stelt George Prochnik in zijn artikel over harde muziek in restaurants voor The Daily Beast. Door harde muziek gaan mensen bijna 30% sneller kauwen en eten dus sneller hun bord leeg. Een andere reden is dat harde muziek weinig ruimte laat voor conversatie.

Het nadeel van deze tactiek is dat opzwepende muziek de eetlust van de bezoeker niet bevordert. Wanneer de klant zich opgejaagd voelt neemt zijn eetlust af en zal hij dus minder snel een extra bij- of nagerecht bestellen.

Hamburger en friet

Do’s en don’ts van restaurant muziek

Tussen fine dining en budget restaurants bestaat nog een groot grijs gebied. Met deze do’s en don’ts hopen we u enkele handvatten te geven om de perfecte playlist voor uw restaurant samen te stellen.

Do: Zorg dat de keuken aansluit bij de muziek

Biedt uw restaurant enkel authentieke gerechten zoals bij een traditionele Spaanse of Italiaanse keuken? Zorg dan dat u authentieke muziek draait die hierbij aansluit. Wanneer een concept in alle facetten van het restaurant is uitgewerkt kan de bezoeker het bezoek aan uw restaurant als een minivakantie ervaren.

Verderop in dit artikel staan een aantal playlist suggesties die passen bij een specifieke keuken!

Don’t: De gehele avond hetzelfde volume

Zorg dat er muziek speelt wanneer uw restaurant opengaat zodat het de ongemakkelijkheid van de eerste gasten wat verdoofd bij binnenkomst. U wilt niet dat uw gasten met elkaar fluisteren omdat het zo stil is in uw restaurant.

Als u het belangrijk vindt dat uw klanten de muziek blijven horen, zorg dan dat u het volume verhoogt wanneer het drukker wordt. Meer conversatie zal het geluid verder naar de achtergrond terugbrengen. U kunt dit rechttrekken door het algehele volume wat hoger te zetten.

Wanneer de eindtijd in zicht is wordt aangeraden om het volume langzaam weg te draaien. Bezoekers zullen zo subjectief begrijpen dat het tijd is om af te ronden.

Don’t: Dezelfde muziekstijl de gehele avond

Zoals ook het volume aangepast dient te worden naarmate de avond vordert, zo kunt u ook de muziekstijl veranderen.

Als uw restaurant ook borrelgelegenheid biedt kunt u ervoor kiezen om tijdens de borreltijd speelse en vrolijke muziek met een wat hoger tempo op te zetten. Zorg wel dat deze muziek ontspannend werkt voor bezoekers die na een lange dag een borrel komen drinken.

Tijdens dinertijd kunt u kiezen voor lagere muziek met een langzamer tempo. Dit stimuleert serieuzere en diepere gesprekken en geeft gasten ruimte om rustig de tijd te nemen voor hun maaltijd.

Na dinertijd mag het tempo weer wat omhoog en mag de muziek weer wat vrolijker. Zo stimuleert u uw gasten om na het diner nog wat te blijven drinken.

Do: Betrek personeel bij het samenstellen van de playlist

Uw medewerkers weten als geen ander wat uw gasten van de muziek in uw restaurant vinden. Vraag daarom naar hun advies. Zij zullen het prettig vinden om u op een adviserende manier u te kunnen ondersteunen.

Don’t: Reclame over de luidsprekers

Niemand houdt van reclame. De bezoekers van uw restaurant dus ook niet. Zet daarom geen radio aan maar speel ook geen muziek van een gratis Spotify account of Youtube playlist af. U zult dan namelijk gegarandeerd reclames te horen krijgen tussen de nummers door. Een absolute dooddoener voor elke restaurantervaring.

Do: Experimenteer met muziekstijlen

Draai eens een week lang jazz en vervolgens een week lang klassieke muziek. Wat voor effect heeft dit op de gemiddelde uitgaven en bezoektijd? Doordat muziek gemakkelijker aan te passen is dan andere aspecten van uw restaurant is het een leuke manier om te experimenteren.

Aziatisch Restaurant

Muziek afspelen in uw restaurant

Nu u van verschillende zaken kennis heeft genomen die belangrijk zijn bij het uitkiezen van de juiste muziek voor uw restaurant is het tijd om dit toe te passen op de praktijk.

We moeten u hier wel waarschuwen: het is in Nederland niet toegestaan om muziek af te spelen in uw restaurant via Spotify, Deezer of een soortgelijke streaming dienst.

Ook het afspelen via iTunes of via CD mag niet zomaar. Dit heeft te maken met de auteursrechten die op de muziekwerken rusten. Als u dit wel wilt zult u een een combinatielicentie van zowel Buma/Stemra als Sena moeten afnemen. Meer informatie over dit onderwerp vindt u op de website van Buma/Stemra.

CashDesk systeem voor uw restaurant

Met deze blog hopen we u een handvat te hebben gegeven in uw zoektocht naar de perfecte muziekstijl voor uw restaurant. Uiteindelijk blijft het een persoonlijke keuze en adviseren wij om ook volop te experimenteren.

Naast muziek voor restaurants hebben we bij CashDesk nóg meer verstand van bestel websites & restaurant kassasystemen. Ons systeem helpt u onder andere bij het beheer van uw restaurant en biedt handige tools om uw personeel efficiënter te laten werken.

Kijk rustig eens rond op onze website en neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden.

Weten wat we voor uw restaurant kunnen betekenen?