Waar bestaat de franchise fee bij restaurants uit?

Bent u van plan om een franchisenemer te worden? Dan heeft u vast en zeker de term ‘franchise fee’ wel eens voorbij horen komen. Een franchise fee is het bedrag dat u als franchisenemer betaalt om onderdeel te worden van een franchise. U koopt hiermee dus in principe de kennis en het materiaal dat nodig is om een franchisenemer te worden.

Deze kosten verschillen uiteraard per franchise, locatie en soort franchise. Toch willen we u in deze blog een idee geven van waar een franchise fee bij restaurants uit bestaat. Zo heeft u een beter inzicht in de kosten die komen kijken bij het onderdeel worden van een franchise.

Opstartkosten

Op het moment dat u onderdeel wilt worden van een franchise, komen daar in veel gevallen opstartkosten bij kijken. Stel dat u franchisenemer wordt van een verse broodjes-franchise, dan dekken de opstartkosten alle materialen die u nodig heeft. De tafels, de apparatuur, de kleding, de software, het inventaris, et cetera.

Daarnaast kunnen de opstartkosten ook de trainingen van het personeel dekken, mocht dit nodig zijn. Misschien heeft de verse broodjes-franchise wel een hele bijzondere manier van bereiden, of moet het personeel getraind worden in de kassasoftware en klantvriendelijkheid. Zoals u merkt kunnen opstartkosten veel omvatten, deze kunnen dan ook erg hoog worden. De exacte kosten verschillen uiteraard enorm per franchise. Een Subway zal hier veel meer voor vragen dan een kleine, plaatselijke verse broodjes-franchise.

Rechten

Een andere grote kostenpost die u voor de opening van uw restaurant moet betalen, zijn de rechten. Als u franchisenemer wordt, heeft u immers promotiemateriaal nodig. De merknaam en het logo worden op bijna alles gebruikt en sommige franchises hebben zelfs rechten op hun recepten en kleurenschema. Deze rechten moeten allemaal gekocht worden.

Hamburger
De rechten om de recpeten en het merk van de franchise te gebruiken moet je kopen

Openingskosten

Ten slotte kunnen sommige franchises nog kosten in rekening brengen voor een grote opening. Denk hierbij aan versieringen, speciaal promotiemateriaal en advertentieruimte in lokale media.

Lopende kosten

Als u uw restaurant eenmaal geopend heeft, krijgt u te maken met lopende kosten. Deze franchise fees – ook wel royalties genoemd – betaalt u maandelijks aan de franchisegever. Deze royalties bestaan meestal uit een vast percentage van de omzet. Dit betekent dus dat u altijd de franchise fee betaalt, ook als u geen winst maakt.

Door die franchise fee krijgt u toegang tot verschillende zaken. Zo profiteert u bijvoorbeeld van de voordelen die een gezamenlijke inkoop en distributie met zich meebrengt. Daarnaast betaalt u ook voor de nieuwe technologieën of recepten die binnen het bedrijf worden ontwikkeld. Ten slotte beslaat de franchise fee de kosten die komen kijken bij het gebruiken en uitdragen van de naam en het merk van de franchise.

Reclamebijdrage

Naast de royalty’s betaalt u ook regelmatig reclamebijdrage. Dit geld wordt gebruikt voor de reclame-uitingen van de franchise, die meestal centraal geregeld worden. U profiteert als franchisenemer immers ook van de landelijke en lokale promoties van de franchise. Soms betaalt u de reclamebijdrage apart, maar vaker is dit opgenomen in de franchise fee.

Reclame
Reclame-uitingen van een franchise worden vaak centraal geregeld

Bezorgsystemen voor franchises

Als u eenmaal franchisenemer bent, wilt u uw restaurant natuurlijk naar een hoger niveau tillen. CashDesk kan u daarbij helpen. CashDesk biedt slimme bezorgsoftware voor bezorgrestaurants. Hiermee houdt u altijd het overzicht over de gang van zaken binnen uw vestiging. Bovendien heeft CashDesk veel ervaring met het begeleiden van franchiseorganisaties en hebben wij de kennis om onze bezorgsoftware succesvol te integreren in uw franchise-restaurant.  

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op, of vraag een gratis demo aan.