7 tips voor duurzaam ondernemen in uw restaurant

Het kan u niet ontgaan zijn dat het niet goed gaat met het milieu. Door de invloed van de mens gaat de aarde er hard op achteruit; de zeespiegel stijgt, de aarde warmt op en plastic vult de zee. Daarom is het belangrijk dat we de handen ineen slaan om het milieu te redden.

U kunt zich als restauranteigenaar ook inzetten voor een beter milieu. Door duurzaam te ondernemen kunt u uw eigen ecologische voetafdruk, de fysieke ruimte die nodig is voor de productie van wat u gebruikt en de opname van CO2 die u uitstoot, zo klein mogelijk houden. Met deze 7 tips kunt u die extra stap zetten om u uw restaurant zo ‘groen’ mogelijk te maken.   

1. Bespaar kraanwater met een perlator

Als restaurant gebruikt u enorm veel kraanwater; er wordt handen gewassen, eten gekookt en vaat gewassen. Met een perlator kunt u veel van dit water besparen. Dit is een mondstuk voor op kranen wat er voor zorgt dat er lucht in de waterstraal komt, waardoor u minder water gebruikt. Een perlator kost een paar euro, maar u bespaart er veel water en geld mee.

Perlator
Met een perlator bespaart u niet alleen water, u bespaart ook op uw waterrekening

2. Plaats waterloze urinoirs

Een andere manier waarop u veel water kunt besparen is door waterloze urinoirs te plaatsen in de mannentoiletten. Deze urinoirs hoef je niet door te trekken, de urine stroomt vanzelf weg. Door middel van een afsluiter of afsluitende vloeistof wordt voorkomen dat het toilet naar urine gaat stinken. Een gemiddeld urinoir verbruikt 4 a 5 liter per doorspoelbeurt. U kunt zich dus wel voorstellen dat een waterloos urinoir enorm veel water bespaart.

3. Stap over op LED verlichting

Dit is een hele bekende tip: stap over op LED verlichting. Toch zijn er nog veel restaurants die gebruik maken van halogeen- of gloeilampen. Als u slim bent stapt u zo snel mogelijk over op LED lampen. Deze verlichting kost misschien wat meer, maar LED lampen hebben een langere levensduur, verbruiken minder energie en hebben lagere vervangingskosten. Bovendien kunt u met de Energie InversteringsAftrek (EIA) 41,5% van uw investering aftrekken van uw fiscale winst. Op de lange termijn zijn LED lampen dus een kleine investering dus voor een beter milieu.  

4. Gebruik duurzame ingrediënten

Behalve dat u kunt besparen of het water en energieverbruik in uw restaurant, kunt u ook bewust omgaan met uw ingrediënten en gerechten. Er zijn genoeg opties om groenten, vlees en andere ingrediënten in te kopen die duurzaam geteeld of gehouden zijn. Deze kosten wellicht iets meer, maar deze ingrediënten zijn dan ook vaak van hoge kwaliteit. Bovendien zullen uw gasten het waarderen als u duurzame gerechten serveert.

Ook door bewust rekening te houden met de seizoenen en echte seizoensproducten te gebruiken kunt u duurzamer te werk gaan. Dit kunt u goed in de praktijk brengen door een (gedeeltelijk) wisselende menukaart te hebben: een voor in de lente, zomer, herfst en winter. Behalve dat u hierdoor duurzamer ingrediënten inkoopt, geeft u uw gasten ook een extra reden om volgend seizoen weer terug te komen.

ingrediënten
Duurzame ingrediënten zijn vaak ook van hogere kwaliteit

5. Houd de menukaart klein

Een andere manier waarop u het milieu kunt sparen als restauranteigenaar, is door de menukaart klein te houden. Door minder gerechten op uw menu te hebben hoeft u minder verschillende ingrediënten te kopen en hoeft u dus ook minder ingrediënten weg te gooien. Daarmee helpt u het milieu, want voedselverspilling is een belangrijke oorzaak van milieuvervuiling. Daarnaast draagt een lager aantal gerechten ook bij aan een betere menukaart.  

6. Ga duurzaam om met verpakkingen

Een van de zaken waarvoor we regelgeving vinden op het gebied van duurzaamheid is verpakkingen Hiervoor gelden verschillende regels. Zo moet u bijvoorbeeld de inzameling en hergebruik van verpakkingen met uw logo erop betalen en organiseren, moet u zorgen dat uw verpakkingen opnieuw gebruikt kunnen worden, en moet u er zorg voor dragen dat er zo min mogelijk zwerfafval ontstaat.

Dit klinkt misschien als veel werk, maar uit onderzoek blijkt dat 75% van de consumenten een duurzame leefstijl belangrijk vindt. Behalve dat u het milieu er een plezier mee doet, maakt u uw gasten dus ook blij met duurzame verpakkingen. U mag deze acties dan ook duidelijk communiceren naar uw bestellende klanten. Veel mensen zullen dit waarderen, zeker zij die begaan zijn met het milieu.

7. Digitaliseer de administratie

Behalve dat u zichtbare veranderingen kunt maken in uw restaurant, kunt u uw organisatie ook achter de schermen vergroenen, bijvoorbeeld door uw administratie te digitaliseren. Onze wereld wordt steeds digitaler, dus waarom uw administratie niet? Een digitale administratie is goed voor het milieu, en biedt u meer mogelijkheden dan een traditionele, papieren administratie. Zo kunt u gemakkelijker loonstroken opmaken, trends ontdekken en uitgebreide rapportages opstellen.

Digitaliseer uw restaurant met CashDesk

Wilt u uw restaurant ook vergroenen? Digitaliseer dan uw organisatie. Met het Restaurant kassasysteem van Cashdesk houdt u uw personeelsbestand en administratie overzichtelijk, maakt u afrekenen en bestellen voor uw gasten gemakkelijker, stelt u eenvoudig rapportages op houdt u het overzicht over uw restaurant. Hierdoor worden er minder menselijke fouten gemaakt, wat de derving laag houdt.

Daarnaast bespaart u op jaarbasis enorm veel papier, zeker als u het kassasysteem koppelt aan een boekhoudpakket. Cashdesk biedt volledige integratie met E-Boekhouden, AVAS, Exact Online, Reeleezee en Yuki.

Doe uzelf, uw personeel, uw gasten en het milieu dus een plezier met een kassasysteem van CashDesk. Neem contact met ons op, of vraag een demo aan en kijk wat de kassasystemen van CashDesk voor u kunnen betekenen.

Weten wat we voor uw restaurant kunnen betekenen?