Heeft de cloud kitchen de hoge verwachting waar kunnen maken? Een update vanuit CashDesk.

Cloud kitchen, ghost kitchen of een virtueel restaurant. Veelal werd het concept in 2019 opgenomen in populaire lijstjes met opkomende trends (Entree Magazine, 2019; Spronsen, 2019). Destijds was het concept van cloud kitchens nog niet helemaal geland in Nederland. 2020 was een jaar waarin er veel is gebeurd in de wereld van cloud kitchens. Inmiddels heeft Deliveroo wereldwijd meer dan 250 cloud kitchens geopend (waarvan 81 in Londen), presenteerde Kitchen Robotics een zelflerende, robotische keuken en is Albert Heijn een cloud kitchen begonnen in Amsterdam onder de naam ‘Allerhande Kookt’ (AD.nl, 2020; Food Inspiration, 2020; Warsaw Business Journal, 2020). Kortom, tijd voor een update.

 

Wat is een cloud kitchen?

Cloud kitchen = Een efficiënt ingerichte keuken die zich volledig focust op het bereiden en bezorgen van maaltijden voor verschillende concepten. Er zijn dan ook geen zitplaatsen of mogelijkheden tot afhaal.

 

De huidige mondiale crisis als boost voor cloud kitchens

Waar de coronacrisis voor veel horecaconcepten roet in het eten heeft gegooid, daar heeft het cloud kitchens juist een boost gegeven. Ondanks dat de markt van maaltijdbezorging al tijden in de lift zat heeft de huidige crisis deze ontwikkeling in een stroomversnelling gebracht. Voor veel restaurants is maaltijdbezorging de enige uitweg om het hoofd nog boven water te houden. Cloud kitchens bieden in de overgang van traditionele horeca naar maaltijdbezorging een aantal welkome voordelen. De keukens zijn niet gebonden aan locaties in het centrum wat flink kan schelen in de huurprijs. Daarnaast kunnen meerdere horecaconcepten gebruik maken van dezelfde faciliteiten en zijn de keukens efficiënt ingericht.

 

Cloud kitchens, “eén biljoen dollar in 2030”

Tijdens een virtuele conferentie werd er onlangs een opmerkelijke voorspelling gedaan door Euromonitor, leider op gebied van strategisch marktonderzoek (Restaurant Dive, 2020). Zij schatten de potentiële marktwaarde van cloud kitchens in 2030 op ruim één biljoen dollar ($1.000.000.000.000!). Dit komt neer op ruim 876 miljard euro. Cloud kitchens lopen momenteel voor op gebied van betaalbaarheid, snelheid en betrouwbaarheid ten opzichte van traditionele (bezorg)restaurants, terwijl consumenten steeds sneller wennen aan het idee van een bezorgde maaltijd. Volgens M. Schaefer ziet Euromonitor, mede vanwege deze ontwikkelingen, een mooie toekomst voor cloud kitchens tegemoet.

 

Figuur 1: APAC = Asia-Pacific

 

Soortgelijke voorspellingen worden gedaan door Coldwell Banker Richard Ellis (CBRE, 2020) als we inzoomen op Europa. In 2020 verwacht deze Amerikaanse investeringsmaatschappij dat de markt van cloud kitchens in Europa 400 miljoen dollar waard zal zijn. Een groei van 85% (!) ten opzichte van 2019. Een jaar later, in 2021, verwacht CBRE dat de grens van $600 miljoen overschreden gaat worden. Er zit echter ook een keerzijde aan deze rooskleurige voorspellingen..

In de Verenigde Staten zijn er inmiddels verschillende varianten van cloud kitchens failliet gegaan omdat winstgevend opschalen lastig bleek te zijn (Entree Magazine, 2020). In Europa zijn cloud kitchens ook niet altijd even succesvol: Zo moest cloud kitchen keten Keatz eind 2019 alle tien de keukens sluiten vanwege een gebrek aan kapitaal (Twinkle, 2019). Daarnaast is er volgens Entree Magazine (2020) in Nederland niet genoeg vraag om cloud kitchens overal te implementeren. De verwachting is dat cloud kitchens zich binnen Nederland zullen beperken tot de randstad en de groei langzamer zal verlopen dan in andere delen van de wereld.

 

Nederlandse cloud kitchens: Bright Kitchen & Allerhande Kookt

Veel cloud kitchens zijn er nog niet in Nederland. Degenen die al wat langer actief zijn krijgen dan ook volop aandacht in de media. Hoe staat het ervoor met Bright Kitchen en Allerhande Kookt?

 • Bright Kitchen: Bright Kitchen kookt inmiddels voor acht restaurants in Amsterdam en is bezig met de opening van een tweede keuken in de hoofdstad (Sprout, 2020; TechPulse, 2020). Het doel is om binnen een aantal jaar met vijftig (veganistische) restaurants samen te werken. Uitbreiding naar Utrecht en Rotterdam staat inmiddels op de planning.
 • Allerhande Kookt: Ongeveer een jaar geleden is Allerhande Kookt gestart met een keuken in Amsterdam-West. Voor zover bekend zijn er nog geen concrete plannen tot uitbreiding van het concept. In een podcast vertelt W. Kolk, sinds 2015 topman van Albert Heijn, over de worsteling met Allerhande Kookt (Distrifood, 2020): “Het probleem is dat je iets moet koken wat ook kan reizen. Het moet 30-40 minuten goed blijven, zoals pizza en babi pangang. Dat is verdomd lastig.”

 

Onrust in België en Australië vanwege cloud kitchens

Een populaire en effectieve strategie van cloud kitchens is het neerzetten van een rij containers met al het benodigde keukenmateriaal (CBRE, 2020). Op deze manier is een cloud kitchen makkelijk op te schalen terwijl het zijn flexibiliteit behoudt. Er zitten echter ook nadelen aan deze strategie. Vanuit zowel België (Elsene) als vanuit Australië (Melbourne) duiken er berichten op van klachten over de cloud kitchens (BRUZZ, 2020; The Age, 2020). Van geluidsoverlast van de in- en uitrijdende scooters die tot laat in de avond doorwerken tot de sterke geur van Mexicaanse kruiden. Een omstander vertelt: “De geuren trekken mijn wasgoed in wat ik daarom niet meer buiten op kan hangen.”

 

Wat zijn de laatste technologische ontwikkelingen?

Aangezien cloud kitchens streven naar efficiëntie is dit concept toegankelijk voor nieuwe technologische ontwikkelingen die automatisering mogelijk maken. Met name robots die ingezet kunnen worden in de keuken kunnen van toegevoegde waarde zijn voor deze keukens.

Flippy de robot is recentelijk op de markt gebracht door Miso Robotics (Business Insider Nederland, 2020). Flippy kan de grillplaat en frituur te bedienen en is daarom interessant voor fastfood ketens. De focus ligt alleen nog niet op bezorgrestaurants en/of cloud kitchens. Wellicht dat, na verdere ontwikkelingen, de robot in de nabije toekomst ook door cloud kitchens ingezet kan gaan worden. Robot Flippy kost momenteel ruim €25.000,-.

 

CashDesk en cloud kitchens

CashDesk bezorgsoftware kan cloud kitchens uitstekend ondersteunen: meerdere menukaarten en websites kunnen aan elkaar gekoppeld worden waardoor bestellingen van verschillende websites binnenkomen in hetzelfde systeem. Vanuit daar kunnen de bestellingen eenvoudig doorgestuurd worden naar de desbetreffende keukens. Behoudt het overzicht met CashDesk bezorgsoftware!

Heeft de opkomst van cloud kitchens uw interesse gewekt en wilt u de mogelijkheden met betrekking tot dit concept met ons bespreken? Neem dan contact met ons op voor vrijblijvend advies via sales@cashdesk.nl of 020-8202196.

 

Conclusie

Positieve voorspellingen, negatieve geluiden en nieuwe technologische ontwikkelingen, wat kunnen we hier uit opmaken?

Allereerst is het belangrijk om te bedenken dat toekomstvoorspellingen altijd gebaseerd zijn op allerlei onzekere factoren. Zeker nu, tijdens de huidige coronacrisis. Een marktwaarde van één biljoen dollar in 2030 kan daarom best met een korrel zout genomen worden. Aan de andere kant zijn deze voorspellingen gedaan door professionele bureaus die gebruik maken van complexe modellen. Dat de markt van cloud kitchens de komende jaren gestaag door zal groeien, daar kunnen we wel vanuit gaan.

Dan de negatieve geluiden: klachten, onrust, faillissementen en sceptici. Niet heel gek voor een concept met een potentieel als cloud kitchens. Bij innovaties met zo’n hoge impact op een bepaalde industrie is het haast onmogelijk dat alles soepel verloopt zonder enige vorm van weerstand. Bovenstaande obstakels zijn in onze ogen echter niet onoverkomelijk. Wellicht dat bepaalde zaken de groei in bepaalde landen (zoals Nederland of België) wat zal remmen in vergelijking met andere delen van de wereld. Uiteindelijk zullen ook hier de cloud kitchens een belangrijke rol van betekenis gaan spelen verwachten wij.

 

Bedankt voor het lezen,

CashDesk

 

Referenties:

 • AD.nl. (2020, 24 januari). In deze “spookrestaurants” zul je nooit een gast vinden.
 • BRUZZ. (2020, 9 september). Eerste “dark kitchen” voor maaltijdleverdiensten wordt niet gesmaakt door Elsenaren.
 • Business Insider Nederland. (2020, 20 oktober). Fastfoodzaken opgelet: Robot Flippy kan burgers en frietjes bakken en is nu te koop voor €25.000.
 • CBRE. (2020, mei). Online Food Delivery & Dark Kitchens in the Nordics.
 • Distrifood. (2020, 11 februari). Kolk: AH worstelt met Allerhande Kookt.
 • Entree Magazine. (2019, 1 mei). Nieuwe (horeca)trend: dark kitchens.
 • Entree Magazine. (2020, 17 februari). Horecatrends 2020 deel 1: Dark kitchen.
 • Food Inspiration. (2020, 2 september). Ghost Kitchens een biljoen waard in 2030.
 • Restaurant Dive. (2020, 10 juli). Ghost kitchens could be a $1T global market by 2030, says Euromonitor.
 • SMH.com.au. (2020, 10 april). Dark kitchens in high demand as isolation boosts delivery services. The Sydney Morning Herald.
 • Spronsen. (2019, 7 maart). Dark Kitchens | Virtuele restaurants in opkomst.
 • Sprout. (z.d.). Bright Kitchen | Sprout Startup van het Jaar.
 • TechPulse. (2020, 11 juni). Innovatie na corona: de opkomst van virtuele ‘dark kitchens’. TechPulse Business.
 • The Age. (2020, 22 februari). Dark kitchen for food delivery apps means inconvenience for locals.
 • Twinkle. (2019, 6 december). Keatz zit in de problemen en sluit al zijn keukens.
 • Warsaw Business Journal. (2020, 14 mei). Dark kitchen: new market soon almost double in Europe.

Weten wat we voor uw restaurant kunnen betekenen?