Klanten moeten erop kunnen vertrouwen dat het voedsel dat zij bij een bezorg of take-away restaurant bestellen en consumeren veilig is. Daarom zijn er verschillende regels om de gezondheid van mensen te beschermen. De NVWA houdt toezicht op de regels die hiervoor gelden. Waar moet je als bezorg of take-away restaurant aan voldoen bij NVWA voedselveiligheid?
Wat verstaan we onder voedselveiligheid?
Voedselveiligheid is een term om de veiligheid of onveiligheid van voedsel aan te geven (Voedingscentrum, 2022). Veilig voedsel betekent dat we het product kunnen eten zonder dat we er op de korte of de lange termijn ziek van worden. Voedsel kan besmet zijn met ziekmakers, schadelijke stoffen en/of verkeerde materialen. Bekende voorbeelden van ziekmakende bacteriën zijn salmonella, E. coli (EHEC), listeria en campylobacter. Voorbeelden van schadelijke stoffen zijn bijvoorbeeld zware metalen, resten bestrijdingsmiddelen of resten antibiotica. Soms komen er in ons voedsel ook onbedoeld vreemde materialen voor. Denk hierbij aan stukjes glas of stukjes metaal.
Hygiënecode voor de horeca
Om de voedselveiligheid te waarborgen, moeten horeca-ondernemers zich aan strenge regels houden. Horeca-ondernemers die eten en drinken bereiden om ter plaatse te nuttigen, zijn verplicht om volgens de laatste Hygiënecode voor de horeca te werken. Deze code voldoet aan de meest actuele wetgeving op het gebied van voedselveiligheid. De meest recente versie van de Hygiënecode voor de horeca bestel je eenvoudig en snel via de website van de brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN).
Wat doet de NVWA?
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ziet erop toe dat het eten van mensen en dieren veilig is. Daarvoor zijn strenge wetten en regels vastgelegd in de Warenwet of in Europese wetgeving. De NVWA controleert of horeca-ondernemers zich aan deze regels en voedselveiligheid wetgeving houden. Dit doen zij door (onaangekondigde) inspecties uit te voeren. De resultaten van deze inspecties zijn openbaar. Zo kan dus iedereen zien hoe het gesteld is met de voedselveiligheid in desbetreffende horecagelegenheid.
Waar let de NVWA op bij inspectie van een horecabedrijf?
De NVWA controle horeca is altijd onaangekondigd. De inspecteur vraagt tijdens het bezoek om de laatste versie van de Hygiënecode. Zorg dat je deze dus altijd hebt. Verder let de inspecteur op deze drie zaken:
1. Juiste omgang met voedsel
De NWA controleert of de horeca-ondernemer voedsel op een veilige manier opslaat en op de juiste temperatuur bewaart. Dit allemaal volgens de regels uit de Hygiënecode. Zo moeten alle producten die je bewaart worden voorzien van een tenminste Houdbaar Tot-datum (THT). Verder is het heel belangrijk om de geleverde producten te controleren op verpakking, houdbaarheidsdatum, versheid, kleur én geur. Voldoet het product niet aan jouw eisen? Stuur het product dan gelijk terug naar de leverancier.
Temperaturen
Temperatuurbeheersing in de horeca is heel belangrijk voor het waarborgen van de productveiligheid. Zo moeten rauwe, nog niet eerder verhitte producten verhit worden tot 75°C of warmer in de kern. Om microbiologische groei te voorkomen is het belangrijk dat warme gerechten binnen 5 uur na bereiding worden teruggekoeld tot maximaal 7 graden. Voor diepgevroren producten geldt dat ze bewaard worden bij -18 °C of kouder. Meet en registreer minimaal één keer per week de temperaturen van de koeling en vriezer. Zo weet je zeker dat je goed zit.Transport en verpakking
Het is heel belangrijk dat etenswaren veilig én hygiënisch vervoerd worden. Zo moeten de producten op de juiste temperatuur vervoerd worden. In het geval van warme maaltijden is dit 60 graden, gekoelde producten moeten vervoerd worden bij 7°C of kouder. Daarom is het ook zo belangrijk om goed na te denken over het bezorggebied van jouw bezorgrestaurant. Hoe langer de bezorgtijd, hoe groter de kans is dat het eten niet meer de juiste temperatuur heeft. Ook het vervoersmiddel en het verpakkingsmateriaal waarin de maaltijden vervoerd worden moeten voldoen aan de veiligheidseisen. Zo moeten de verpakkingsmiddelen geschikt zijn voor het bewaren van voedsel en mogen geen bedreiging zijn voor de voedselveiligheid (KvK, 2022).2. hygiëne
Ook controleert de NVWA of er hygiënisch wordt gewerkt in het restaurant. Zo checken zij of alle ruimtes, keukenapparatuur en materialen goed schoon zijn. Ook al het personeel moet op de hoogte zijn van de regels rondom hygiënisch werken. Zorg ervoor dat het personeel altijd schone bedrijfskleding draagt. Verder zijn sieraden voor het keukenpersoneel verboden tijdens het bereiden van eten. Ook is het heel belangrijk om rauwe en bereide producten van elkaar te scheiden. Hiermee voorkom je kruisbesmetting.
3. ongediertewering
Ongedierte kan een risico zijn voor de (volks)gezondheid. Daarom controleert de NVWA wat de ondernemer doet tegen muizen, ratten, kakkerlakken en ander ongedierte. Zo mag er geen ongedierte rondlopen op plekken waar eet- en drinkwaren bereidt, behandelt of bewaart worden (NVWA, 2022). De klanten moeten er namelijk op kunnen vertrouwen dat het voedsel dat zij consumeren veilig is. Gelukkig kunnen horeca-ondernemers veel doen om te voorkomen dat zij last krijgt van plaagdieren. Het is heel belangrijk om de zaak goed schoon te houden en ervoor te zorgen dat ongedierte niet zomaar de horeca-gelegenheid in kan komen. Plaagdieren moeten altijd op een professionele manier bestrijdt worden. Alleen iemand die een erkend vakbekwaamheidsdiploma heeft en gecertificeerd is, mag de bestrijding uitvoeren.
Voedselveiligheid waarborgen met HACCP systeem
Alle hygiënecodes in Nederland zijn gebaseerd op het HACCP-systeem. Hierin beschrijf je de mogelijke risico’s van het verwerken van voedsel. HACCP staat voor Hazard Analysis Critical Control Points (gevarenanalyse en kritische controlepunten) (NVWA, 2022). Horeca-ondernemers kunnen zich op twee manieren aan de HACCP-regels houden: gebruik een goedgekeurde, recente Hygiënecode voor de horeca of stel zelf een HACCP-plan op.
Zelf HACCP-plan opstellen
Je mag als horeca-ondernemer ook zelf een HACCP-plan opstellen. Dit plan moet uiteraard wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je rekening houden met de 7 basisprincipes van het HACCP-systeem:
1. Inventariseer alle potentiële gevaren. Welke gevaren zijn reëel?
2. Welke maatregelen zijn er nodig zijn om het gevaar te beheersen? Stel de kritische beheerspunten (CCP’s) vast.
3. Geef per CCP de kritische grenzen aan.
4. Ontwikkel een controlesysteem.
5. Leg de correctieve acties vast per overschrijding. De correctieve acties kunnen nodig zijn om de veiligheid te herstellen.
6. Pas verificatie toe. Verificatie laat zien of de werkwijze tot voldoende veiligheid leidt.
7. Tot slot: Houd documentatie en registraties bij. Dit is heel belangrijk!Voedselveiligheid certificaat halen
Het plan wordt beoordeelt en gecontroleerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Wil je graag een voedselveiligheid certificaat halen? Dan kun je een HACCP training kopen en volgen. Overigens is het niet verplicht om dit certificaat te halen. Toch kan het handig zijn om jouw personeel deze training te laten volgen. Zo weet je zeker dat ze op de hoogte zijn van de regelgeving rondom hygiëne en voedselveiligheid.
Verschil tussen Hygiënecode en Sociale Hygiene Horeca
Goed om te weten: de Hygiënecode is niet hetzelfde als het Diploma Sociale Hygiëne. Het gaat hier om verschillende zaken en andere regelgeving. Het Diploma Sociale Hygiëne gaat over het verantwoordelijk schenken en verkopen van alcohol. Er moet tijdens de openingstijden van de horecagelegenheid altijd tenminste één persoon aanwezig zijn in het bedrijf die in het bezit is van dit diploma. Deze eis is terug te vinden in de Alcoholwet. In de Hygiënecode is terug te vinden op welke manier de voedselveiligheid van producten voor de consument kan worden gegarandeerd. Een belangrijke code als we het hebben over NVWA voedselveiligheid. Dit is dus iets anders dan het diploma Sociale Hygiëne.
Slimme oplossingen voor je bezorg of take-away restaurant
Nu je helemaal klaar én voorbereid bent als bezorgrestaurant denken we bij Cashdesk graag met je mee naar slimme oplossingen voor je bezorgrestaurant of take-away. Bijvoorbeeld een eigen bestelwebsite zodat je niet afhankelijk bent van platforms als Thuisbezorgd.nl en Deliveroo. Je bespaart hiermee een commissie van 14% per bestelling. Een gemiddeld bezorgrestaurant bespaart al snel €10.000,- per jaar. Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Bronnen:
1. https://www.nvwa.nl/onderwerpen/inspectieresultaten-horecagelegenheden#:~:text=Waar%20let%20de%20NVWA%20op%20bij%20inspectie%20van%20een%20horecabedrijf%3F&text=We%20controleren%20onder%20meer%20of,de%20hygi%C3%ABnecode%20voor%20de%20horeca.&text=We%20controleren%20bijvoorbeeld%20of%20alle%20ruimtes%20en%20materialen%20goed%20schoon%20zijn.
2. https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/wetten-en-regels/voedselveiligheid-in-de-horeca-alles-over-haccp/
3. https://sensz.nl/wp-content/uploads/2021/06/Voedselveiligheid-bij-afhaalmaaltijden-en-bezorging.pdf
4. https://www.nvwa.nl/onderwerpen/muizen-en-andere-plaagdieren-bestrijden
5. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/voedselveiligheid.aspx#:~:text=Voedselveiligheid%20is%20een%20term%20om,schadelijke%20stoffen%20of%20productvreemde%20materialen
6. https://blog.proformula.com/nl/10-tips-om-te-slagen-voor-de-nvwa-inspectie?utm_term=nvwa%20controle%20horeca&utm_campaign=NVWA-inspectie+-+10+tips&utm_source=adwords&utm_medium=ppc&hsa_acc=9507376496&hsa_cam=14718424997&hsa_grp=124322315261&hsa_ad=547041730938&hsa_src=g&hsa_tgt=kwd-1475620671249&hsa_kw=nvwa%20controle%20horeca&hsa_mt=b&hsa_net=adwords&hsa_ver=3&gclid=Cj0KCQiAyracBhDoARIsACGFcS5FymYrYu-Eg-7ETrHSy7fKyI7jS2F38_6znq717QU9FrmveNdCMRgaAl2YEALw_wcB