Regelgeving omtrent het laten werken van minderjarigen in bezorgrestaurants

Regelgeving omtrent werken en werktijden van 13 / 14 / 15 / 16 / 17 jarige in bezorgrestaurants

Het bestellen van maaltijden bij restaurants of fastfoodketens is de laatste jaren steeds populairder geworden. Veel horecagelegenheden hebben jongeren in dienst voor het bezorgen van maaltijden, afwassen of het helpen in de bediening. Er zijn echter wel een aantal regels verbonden aan het werken in bezorgrestaurants. Wat mag op welke leeftijd? En wat zijn de maximale arbeidstijden?

 

Verbod op maaltijden bezorgen onder de 16 jaar

Sinds 1 juli 2020 geldt een minimumleeftijd van 16 jaar voor het bezorgen van maaltijden met behulp van een fiets, e-bike of brommer (Rijksoverheid, 2020). Er zijn namelijk veiligheidsrisico’s verbonden aan dit werk. Denk hierbij aan de hoge werkdruk, late werktijden en de deelname aan het drukke verkeer, wat leidt tot onveilige verkeersomstandigheden. Deze aanpassing van de wet is een gevolg van een aantal inspecties van De Nederlandse Arbeidsinspectie in 2019 (De Nederlandse Arbeidsinspectie, 2022). Zij constateerden dat jongeren vaak arbeid verrichten op tijden waarop zij volgens de wet geen arbeid mogen verrichten. Ook nam de laatste jaren het aantal ongelukken met jonge maaltijdbezorgers toe. Daarom is er een wijzing doorgevoerd in de Nadere Regeling Kinderarbeid, wat leidde tot het verbod op maaltijden bezorgen onder de 16 jaar. Het verbod geldt alleen voor het bezorgen van maaltijden. Dat betekent dat jongeren onder de 16 jaar wel andere, aangepaste taken in de horeca mogen verrichten.

 

Welk werk met welke werktijden zijn toegestaan op welke leeftijd?

Jongeren in Nederland mogen vanaf 13 jaar werken. Er zijn echter strenge regels verbonden als het gaat over de werktijden in de horeca voor kinderen en jeugdigen (Koninklijke Horeca Nederland, 2022). Per leeftijd, zijn er weer andere regels. De wet maakt een onderscheid tussen kinderen (jonger dan 16 jaar) en jongeren/jeugdigen (16- en 17-jarigen). Wat is de maximale werktijd 14/15/16 jarige?

 

Regels werk en werktijden 13 en 14 jarige

Kinderen van 13 en 14 jaar mogen tussen 07.00 uur en 19.00 uur beperkt werken (Rijksoverheid, 2022). Het gaat hierbij om klusjes in en rondom het huis, zoals de hond uitlaten én licht niet-industrieel werk. Dat betekent dat qua werkzaamheden in de horeca er eigenlijk niet veel overblijft. Ze mogen alleen helpen in de bediening. Ook mogen ze niet met gevaarlijke stoffen werken, waardoor werken in de afwas ook niet is toegestaan. Op dagen dat zij naar school gaan mogen ze maximaal 2 uur per dag werken. Op niet-schooldagen en vakantiedagen mogen kinderen uit deze leeftijdscategorie maximaal 7 uur werken. Dan mogen deze kinderen ook licht, niet-industrieel werk verrichten. De maximale werktijden 14 jarigen zijn dus hetzelfde als die voor 13 jarigen. Op zondagen mogen kinderen van 13 en 14 jaar niet werken. Hoeveel uur mogen zij dan maximaal per week werken?

 

Regels werk en werktijden 15 jarige

Kinderen van 15 jaar mogen al iets meer werkzaamheden verrichten en langer werken. Voor deze leeftijdscategorie geldt dat zij zelfstandig licht, niet-industrieel werk mogen doen. Dat betekent dat ze de afwasser mogen helpen met lichte werkzaamheden, zoals het opruimen van de afwas en het poleren ervan. Werken met een geautomatiseerde afwasmachine valt onder industriële arbeid, en mag dus niet. Ook mogen de jonge werknemers helpen in de bediening of helpen met het opzetten van het terras. Kinderen van 15 mogen maximaal 5 dagen per week werken. Dit wel tussen bepaalde tijden. Zo mogen ze vóór 07:00 s ochtends en na 19.00 uur ‘s avonds niet (meer) werken. Op schooldagen mogen kinderen uit deze leeftijdscategorie maximaal 2 uur werken, maar niet meer dan 12 uur per week. In de vakantie mogen deze kinderen niet meer dan 40 uur per week werken. Om op een zondag te mogen werken, moeten de ouders of verzorgers van het kind toestemming geven.

 

Regels werk en werktijden 16 en 17 jarige

Jongeren van 16 en 17 jaar mogen bijna alle werkzaamheden verrichten. Denk hierbij aan de bediening, afwas en het bezorgen van maaltijden. Ook mogen zij alcohol schenken. Zij mogen alleen geen werk doen dat gevaarlijk of schadelijk is voor hun gezondheid. Verder geldt dat naar school gaan voorop staat. Bovendien moet er altijd een volwassen deskundige aanwezig zijn bij de werkzaamheden. Jeugdigen van 16 en 17 jaar mogen gemiddeld 40 uur per week werken. De tijd die zij op school zijn, telt ook mee als arbeidstijd. De werknemer mag maximaal 9 uur per dag en uiterlijk tot 23.00 uur werken. Ze mogen wel op zondagen werken, alleen hierbij geldt wel dat ze minstens 13 zondagen vrij zijn.

 

De nieuwe Alcoholwet voor minderjarige in de horeca

Op 1 juli 2021 is de nieuwe Alcoholwet in werking getreden. Deze nieuwe wet vervangt de Drank- en Horecawet (DHW). In deze wet staan een aantal regels met betrekking tot werkende jongeren. In principe mogen jongeren onder de 16 niet werken op plekken waar alcohol geschonken wordt. Er is echter wel een uitzondering. Zo mogen scholieren van 14 of 15 jaar in het kader van hun opleiding stage lopen op een plek waar alcohol geschonken wordt. Ze mogen dan ook zelf alcohol schenken. Als jongeren 16 of 17 jaar zijn, dan mogen ze wel alcohol verstrekken of schenken. Het nuttigen hiervan is niet toegestaan.

 

Handhaving en boete voor werkgevers en ouders

Werkgevers moeten ervoor zorgen dat jongeren op een veilige en gezonde manier kunnen werken. Bij overtreding van de werktijden of werkzaamheden van minderjarigen, riskeren werkgevers een boete van de Arbeidsinspectie. Deze boete is minimaal €200, maar kan afhankelijk van de ernst van de overtreding een stuk hoger uitvallen. Het is daarom verstandig dat je als werkgevers goed op de hoogte bent van de wet- en regelgeving van de werktijden 14/15/16 jarige. Het niet naleven van het verbod op maaltijdbezorging door kinderen is een overtreding van artikel 3:2 van de Arbeidstijdenwet (Nederlandse Arbeidsinspectie, 2022). Hier kan een boete voor worden opgelegd. Als de werkgever zich niet aan deze regels houdt, dan kan hij een boete krijgen. Ook ouders zijn ervoor verantwoordelijk dat hun kinderen niet te lang en/of te laat werken. Dat betekent dat zij ook een boete kunnen krijgen.

 

 

regelgeving

 

 

Benieuwd naar wat CashDesk u te bieden heeft? Neem eens een kijkje op deze pagina waar alles uitgelegd staat over op maat gemaakte CashDesk websites waarmee u veel commissiekosten kunt besparen.

 

Bedankt voor het lezen,

CashDesk

 

Bronnen:
1. Rijksoverheid, 2020, Verbod op maaltijden bezorgen onder de 16 jaar
2. Nederlandse Arbeidsinspectie, 2022, Maaltijdbezorgers
3. Koninklijke Horeca Nederland, 2022, Vanaf welke leeftijd mogen jongeren werken in de horeca?
4. Rijksoverheid, 2022, Hoeveel uur mag ik werken als ik 13 of 14 jaar ben?
5. Rijksoverheid, 2022, Hoeveel uur mogen kinderen van 15 jaar werken?
6. Fooks, 2022, Minimumleeftijd horeca

 

 

 

Weten wat we voor uw restaurant kunnen betekenen?