Restaurant beginnen: franchise vs zelf starten

Wilt u uw eigen restaurant beginnen? Dat is een ambitieus plan wat een hoop risico’s met zich meebrengt. Door u aan te sluiten bij een franchise onderneming elimineert u een hoop risico’s, maar hier verliest u deels uw individuele vrijheid mee. Niet zo gek dus dat veel beginnende ondernemers twijfelen tussen franchising en zelf starten.

In deze blog zetten we de belangrijkste voor- en nadelen van zowel franchising als zelfstandig starten uiteen. Zo komt u er snel achter welke vorm van ondernemen het beste bij u past.

Voordelen van een franchise

Als u zich aansluit bij een bestaande franchise wordt u een franchisenemer. Zeker voor nieuwe ondernemers biedt franchising enkele interessante voordelen:

Naamsbekendheid

Een van de lastigste dingen in de beginjaren van uw onderneming is het genereren van naamsbekendheid. Mensen moeten uw restaurant immers kennen voordat ze er komen eten. Een franchise onderneming zoals McDonald’s of De Beren hebben in de loop der jaren al een enorme naamsbekendheid opgebouwd. Als franchisenemer kunt u hier van profiteren.

franchiseDe naamsbekendheid van een groot moederbedrijf scheelt een hoop promotiekosten 

Minder risico

Ondernemen brengt altijd de nodige risico’s met zich mee. Hoe goed uw idee of eten ook is, de producten moeten natuurlijk wel op de juiste manier aan de man gebracht worden. Een franchise onderneming kan u ondersteunen met kapitaal, kennis en ervaring. Zo beperkt u de risico’s tot een minimum.

Nadelen van een franchise

Beginnen onder de vleugels van een moederbedrijf kan dus heel voordelig zijn. Toch zijn hier ook enkele nadelen aan verbonden waar u aan moet denken voor u een franchiseovereenkomst tekent.

Minder eigen inbreng

U wilt uw eigen restaurant beginnen, dat betekent waarschijnlijk dat u op zoek bent naar eigen vrijheid en inbreng. Als franchisenemer kunt u in dat geval bedrogen uitkomen. Hoe streng de franchiseovereenkomst is verschilt per franchise. De ene biedt een hoop ruimte voor eigen inbreng, terwijl de ander alle acties, prijzen, inrichtingen en procedures al heeft vastgelegd.

Lastigere bedrijfsoverdracht

U wilt nu een eigen restaurant beginnen, maar wilt u dit voor altijd blijven doen? Waarschijnlijk wilt u op een gegeven moment met pensioen of vindt u het na een paar jaar tijd voor een nieuw avontuur. Als onderdeel van een franchise kan de bedrijfsoverdracht moeizaam verlopen wat uw eigen ontwikkeling of pensioen mogelijk in de weg kan staan.

Voordelen van zelf starten

De voor- en nadelen van beginnen als onderdeel van een franchise hebben we nu besproken. Maar wat nu als u helemaal zelf zou starten, zonder invloed van een groot moederbedrijf? Wat zijn daar de voor- en nadelen van?

Veel vrijheid

Het eerste, grootste en belangrijkste voordeel van zelf starten is uiteraard de vrijheid. Die vrijheid is misschien wel de reden dat u in de eerste plaats hebt besloten om ondernemer te worden. Als u zelf start, heeft u ook zelf de touwtjes in handen. U bepaalt zelf uw missie, visie, prijsstelling, inrichting, menu en nog veel meer.

Alle winst voor uzelf

Onderdeel worden van een franchise is uiteraard niet gratis. Behalve de initiële kosten moet u vaak ook een deel van de winst afstaan aan de franchisegever. Als u echt uw eigen zaak begint is dit niet het geval, elke euro winst die u maakt is van u. Dat geld kunt u goed gebruiken om verder te investeren in uw zaak en nieuwe ideeën uit te voeren.

Nadelen van zelf starten

Hoewel het fijn is om uw eigen stempel op uw zaak te kunnen drukken en alle winst voor uzelf te houden, zitten er ook enkele haken en ogen aan zelf starten. Wat zijn de grootste nadelen?

Beginnen met niks

Als u voor uzelf begint, begint u met niks. U moet een eigen ondernemingsplan opstellen en alle aspecten van dat plan zelf uitvoeren. Van het interieurdesign tot het samenstellen van de menukaart en van de administratie tot de promotie. Als franchisenemer begint u met een fundament, als eigen starter maakt u een sprong in het diepe.

franchiseAls u voor uzelf begint, waagt u een sprong in het diepe. U moet alles zelf doen.

Veel extra taken

Omdat u met niks begint, zit u als eigen starter met een hoop extra taken opgescheept. Deze kunt u natuurlijk ook uitbesteden, maar dat kost vaak een hoop geld. Als franchisenemer zijn er veel zaken waar u niet over na hoeft te denken. Bedenk goed dat u als onafhankelijke ondernemer aan alles moet denken zoals het bijhouden van de (loon)administratie, het opzetten van marketingcampagnes en het onderhoud van uw website, Facebook en andere middelen om te communiceren met uw klanten.

Prioriteiten stellen

Zowel franchising als zelf starten hebben dus veel voor- en nadelen die tegen elkaar af te wegen zijn. Uiteindelijk moet u uzelf afvragen wat voor u het belangrijkste is. De vrijheid van een eigen onderneming of de relatieve veiligheid van een franchise? De naamsbekendheid van een moederbedrijf of het zelf houden van de winst? De keuze is aan u.

Of u nu een eigen restaurant begint of een franchisenemer wordt, u heeft een goed POS-systeem nodig. De systemen van CashDesk zijn gebruiksvriendelijk en kunnen ingericht worden op een individueel (bezorg)restuarant, of op een franchise onderneming. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op of vraag een demo aan.