Wat zijn de verschillen tussen Thuisbezorgd, Deliveroo en UberEats?

De laatste jaren zijn online bezorgdiensten enorm in opkomst. Marktleider Thuisbezorgd is alom bekend maar ook nieuwkomers als UberEats en Deliveroo kloppen op de deur. Deze laatsten winnen vooral de laatste tijd in marktaandeel sinds de prijsverhogingen van Thuisbezorgd.

Waar mensen vroeger in het weekend soms een keer eten bestelden, doen ze dat nu gemakkelijk meerdere dagen in de week. Daarbij bestaat de keuze allang niet meer alleen uit pizza en Chinees. Ook maaltijden van toprestaurants kunnen tegenwoordig gemakkelijk thuis worden bezorgd.

Verschillen tussen bezorgdiensten

Een samenwerking met een bezorgdienst kan wonderen doen voor de naamsbekendheid van uw restaurant en zal uw omzet vergroten. Maar welke dienst past dan het beste bij uw wensen en behoeften? Wat maken Thuisbezorgd, UberEats en Deliveroo uniek? In deze blog zetten we de verschillen tussen deze bezorgdiensten uiteen.

1. Platform bieden vs. zelf bezorgen

Een belangrijk verschil tussen Thuisbezorgd, UberEats en Deliveroo is altijd de manier van werken geweest. Thuisbezorgd biedt restaurants een platform aan waar klanten online kunnen bestellen. Restaurants ontvangen de bestellingen via het platform van Thuisbezorgd en zorgen vervolgens zelf voor de bezorging.

UberEats en Deliveroo werken nu nog op een andere manier. Restaurants kunnen zich bij deze bezorgdiensten aansluiten om hun gerechten online aan te bieden. Wanneer een klant eten bestelt, haalt een koerier de maaltijd bij het restaurant op om het eten vervolgens bij de klant te bezorgen. Deze bezorgdiensten nemen de bezorging daadwerkelijk uit handen.

In de toekomst wilt Deliveroo echter de competitie aangaan met Thuisbezorgd door ook als platform te gaan fungeren. Het bedrijf zal deze nieuwe dienst de komende tijd geleidelijk uitrollen.

Wel heeft Thuisbezorgd een aparte bezorgdienst opgezet genaamd Scoober. Deze dienst is voornamelijk actief in grote steden. Thuisbezorgd gaf in augustus 2017 aan dat ze een marktaandeel van 1,2 procent hebben maar dit, door investeringen, op willen voeren naar 5 procent. De bezorgdienst blijft een losse dienst waardoor het verschilt in werking van concurrenten UberEats en Deliveroo.

2. Service fee van bezorgdiensten

De bezorgdiensten hanteren verschillende prijzen. In onderstaande lijst is in te zien wat de verschillende kosten zijn per bestelling en het percentage wat daar nog bovenop komt.

  • Thuisbezorgd: €0,19 + 13% per bestelling, exclusief bezorging.
  • Deliveroo: €2,50 + 20-25% per bestelling.
  • UberEats: $5 + 30% per bestelling in de VS. Nederlandse cijfers nog onbekend bij ons.

Let op: Deze cijfers komen uit januari 2018. Percentages veranderen mogelijk in de toekomst.

3. Bezorgwijze

Hoewel Thuisbezorgd hoofdzakelijk fungeert als platform voor online bestellingen, biedt het bedrijf tegenwoordig ook de mogelijkheid om de bezorging van een restaurant volledig over te nemen. De dochteronderneming Scoober maakt gebruik van moderne e-bikes en elektrische scooters.

Deliveroo pakt het anders aan. Deze bezorgdienst werkt met koeriers die in herkenbare kleding in hoog tempo door de stad heen fietsen. Sinds afgelopen jaar zijn de bezorgers van Deliveroo geen officiële werknemers meer, maar staan ze te boek als zzp’ers.

Ze bezorgen voor meerdere restaurants en maken geen gebruik van gemotoriseerd vervoer. Met de komst van de nieuwe platformfunctie zal dit echter gaan veranderen, dan zullen restaurants hun eigen bezorgers in mogen zetten.

Uber kent u waarschijnlijk als taxidienst, waarbij u via een mobiele applicatie met een paar klikken een taxi kunt bestellen. De bezorgservice van maaltijden werkt op eenzelfde manier. De bezorgers van UberEats kunt u op de fiets, scooter of in de auto voorbij zien komen.

4. Pizza of luxe biefstuk?

De verschillende bezorgdiensten richten zich allen op verschillende segmenten van de markt. Zo kunnen klanten bij Thuisbezorgd voornamelijk terecht voor een snelle hap. Denk aan traditionele bezorgmaaltijden als pizza, chinees of shoarma.

Bij UberEats is daarentegen van alles te vinden; van een hamburger van McDonald’s tot een goede carpaccio van een restaurant in de buurt. Het aanbod is veelzijdig en groot.

Deliveroo richt zich op het bezorgen van kwalitatieve maaltijden van goede restaurants. Denk daarbij aan het soort eten waarvoor je in het verleden naar een restaurant ging. De samenwerkingen worden dan ook gebaseerd op de kwaliteit van het eten dat restaurants aanbieden.

5. Landelijke vs. stedelijke dekking

Thuisbezorgd is als grootste speler in de Nederlandse markt van bezorgdiensten vrijwel overal te gebruiken. Dat geldt voor nieuwkomers als Deliveroo en UberEats niet. Vaak worden deze nieuwe diensten langzaam uitgerold in grote steden. Landelijke dekking lijkt voor de concurrenten van Thuisbezorgd nog ver weg.

UberEats richt zich ook daadwerkelijk op bezorging in de grote steden. Nadat de dienst eerst in grote wereldsteden als New York en Londen is uitgerold, kunnen nu ook mensen in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam eten bestellen via UberEats.

Ook Deliveroo is tot nu toe alleen in steden te gebruiken. Bezorgers van Deliveroo fietsen momenteel rond in onder meer Amsterdam, Breda, Haarlem, Utrecht, Den Haag en Rotterdam.

Eigen keukens

Behalve dat Deliveroo binnenkort ook dienst gaat doen als platform, breidt het bedrijf haar diensten nog verder uit. Dat doet ze door eigen keukens te openen waardoor ze behalve bezorger, ook producent van eten wordt. Zo startte Deliveroo al met het openen van keukens in London. In deze keukens maakt Deliveroo in samenwerking met bestaande restaurants eten. Binnenkort wordt deze dienst verder uitgerold in Parijs.

Koppelingen met bezorgsoftware van CashDesk

Een samenwerking met een dergelijke bezorgdienst is de ideale manier om uw restaurant een boost te geven. De op maat gemaakte restaurant software van CashDesk kan u helpen bij het verwerken van orders die via bezorgdiensten binnenkomen.

CashDesk is het enige systeem met handige koppelingen met bezorgdiensten als Thuisbezorgd. Ook is het mogelijk om uw eigen bezorgdienst te integreren in onze software