Wat zijn de verschillen tussen Thuisbezorgd, Deliveroo en UberEats?

De laatste jaren schieten online bezorgdiensten als paddenstoelen uit de grond. De marktleider Thuisbezorgd, onderdeel van Just Eat Takeaway, is bij de meeste mensen wel bekend. Maar ook UberEats en Deliveroo winnen steeds meer aan populariteit. Samen hebben zij zo’n machtige positie, dat veel restaurants afhankelijk zijn van deze bestelplatforms. Een groot deel van de inkomende orders komen namelijk via deze platforms binnen. Maar welke dienst past het beste bij uw wensen en behoeften? Wat maken Thuisbezorgd, UberEats en Deliveroo uniek?

De voordelen van bezorgplatforms

Waar mensen vroeger in het weekend soms een keer eten bestelden, doen ze dat nu gemakkelijk meerdere dagen in de week. Daarbij bestaat de keuze allang niet meer alleen uit pizza en Chinees. Ook maaltijden van toprestaurants kunnen tegenwoordig gemakkelijk thuis worden bezorgd. Een samenwerking met een bezorgdienst zoals Thuisbezorgd, Deliveroo en UberEats kan uw naamsbekendheid vergoten én voor meer omzet zorgen. In deze blog zetten we de verschillen tussen deze drie bezorgdiensten voor u op een rijtje.

1. Kosten en percentages van de bezorgdiensten

De bezorgdiensten hanteren een verschillende service fee. In onderstaande lijst is in te zien wat de verschillende kosten zijn per bestelling en het percentage wat daar nog bovenop komt.

– Kosten Thuisbezorgd: €0,21 (administratiekosten) + 14% per bestelling exclusief bezorging. Inclusief bezorging ligt dit rond de 30%. Er is ook nog een optie om hoger in de ranking van restaurants op Thuisbezorgd.nl te komen. Als u hier gebruik van wilt maken, dan betaalt u nog meer commissie over de bestellingen. Variërend van een paar cent tot een paar euro (EenVandaag, 2022)
– Kosten UberEats: 12% per bestelling exclusief bezorging, 30% inclusief bezorging.
– Kosten Deliveroo: 12% per bestelling exclusief bezorging, 30% inclusief bezorging.

Let op: bovenstaande tarieven kunnen in de toekomst weer wijzigen. Daarnaast is Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, ook actief in andere landen. De commissies kunnen per land verschillen.

 

BestelplatformTarieven exclusief bezorgingTarieven inclusief bezorging
Thuisbezorgd.nl € 0,21 (administratiekosten) + 14% commissie per bestelling € 0,21 (administratiekosten) + 30% commissie per bestelling
Deliveroo*12% commissie per bestelling30% commissie per bestelling
UberEats12% commissie per bestelling30% commissie per bestelling

 

*Deliveroo vertrekt hoogstwaarschijnlijk voor het einde van 2022 uit Nederland.

2. Bezorgwijze van de bezorgdiensten

Hoewel Thuisbezorgd vooral fungeert als platform voor online bestellingen, biedt het bedrijf ook de mogelijkheid om de bezorging van een restaurant volledig over te nemen. De dochteronderneming Scoober maakt gebruik van moderne e-bikes en elektrische scooters om de bestellingen te bezorgen.

Deliveroo pakt het anders aan. Deze bezorgdienst werkt met koeriers die in herkenbare kleding de maaltijden bezorgen met de fiets, scooter of e-bike. Sinds 2018 werken de bezorgers via een zzp-constructie. Vakbond FNV spande een rechtszaak aan tegen Deliveroo. Zij vinden dat de bezorgers geen zzp’er zijn, maar een werknemer die een arbeidsovereenkomst hoort te hebben. Eind dit jaar doet de Hoge Raad uitspraak (RTLnieuws, 2022)

Uber kent u waarschijnlijk als taxidienst, waarbij u via de app eenvoudig en snel een taxi kunt bestellen. De bezorgservice van maaltijden werkt op dezelfde manier. De bezorgers van UberEats kunt u op de fiets, scooter of in de auto voorbij zien komen.

3. Verschillende segmenten

De drie besteldiensten richten zich oorspronkelijk op een ander segment binnen de food delivery. De afgelopen jaren is dit echter steeds meer naar elkaar toegegroeid. Toen de bestelplatforms in steeds meer steden actief werden, hebben zij hun restaurantaanbod ook uitgebreid. Aangezien de bezorgdiensten geen doelgroepen willen uitsluiten, zullen zij zich nooit over de verschillen uitspreken. Toch zijn de verschillen nog steeds merkbaar.

Klanten bij Thuisbezorgd kunnen voornamelijk terecht voor een snelle hap. Denk hierbij aan traditionele bezorgmaaltijden zoals pizza, chinees of shoarma.

UberEats spreekt een bredere doelgroep aan: van een hamburger van McDonald’s tot een goede carpaccio van een lokaal traditioneel restaurant. Het aanbod van UberEats mag dan misschien niet het grootste zijn van de drie, veelzijdig is het wel.

Deliveroo richt zich op het bezorgen van kwalitatieve maaltijden van goede restaurants. Deliveroo werkt uitsluitend samen met de beste restaurants, zowel lokaal als internationaal. Deliveroo probeert zich niet te beperken tot avondmaaltijden. Daarom levert de bezorgservice ook steeds vaker lunch op kantoren met ‘Deliveroo for Business’. Ook ticht Deliveroo zich tegenwoordig op het bezorgen van boodschappen. Iets wat we steeds vaker terugzien bij de bezorgdiensten.

4. Landelijke vs. stedelijke dekking

Thuisbezorgd is als grootste speler in de Nederlandse markt van bezorgdiensten vrijwel overal te gebruiken. Dat geldt niet voor Deliveroo en UberEats. Stap voor stap worden de bezorgdiensten wel verder uitgerold in verschillende steden en dorpen in Nederland. UberEats bezorgd nu ongeveer in 150 woonplaatsen in Nederland. Welke plaatsen dit zijn, vindt u hier terug. Deliveroo is momenteel actief in 25 Nederlandse steden (Deliveroo, 2022). Waarschijnlijk blijft het hierbij, want Deliveroo vertrekt waarschijnlijk nog voor het einde van 2022 uit Nederland (NOS, 2022). Dat heeft het Britse bedrijf onlangs bekend gemaakt tijdens de presentatie van de halfjaarresultaten. Het zou dus zomaar kunnen dat Deliveroo al, voordat de Hoge Raad uitspraak doet over de arbeidsrechten, vertrokken is uit Nederland.

Mocht uw restaurant gericht zijn op toerisme, dan kan het voordeliger zijn om een partnership aan te gaan met UberEats of Deliveroo in plaats van Thuisbezorgd. Just Eat Takeaway, het moederbedrijf achter thuisbezorgd, bouwt namelijk voor elk land een aparte applicatie die niet werkt zodra u de grens oversteekt. Daarnaast is de naamsbekendheid van het merk Thuisbezorgd in het buitenland te verwaarlozen. Deliveroo en UberEats hebben daarentegen herkenbare namen en bruikbare apps die wereldwijd te gebruiken zijn.

5. Eigen keukens vs dark kitchens

In Nederland zien we steeds meer ‘dark Kitchens’. Een dark kitchen, oftewel ‘ghost kitchens’ of ‘cloud kitchens’, zijn restaurants die alleen maaltijden bezorgen. Het is dus niet mogelijk om in het restaurant zelf te eten. De keukens bevinden zich niet op A-locaties, maar op goedkopere locaties. In zo’n keuken wordt er vaak voor meerdere restaurants gekookt. De bestellingen komen binnen via een koppeling met een bestelplatform. UberEats en Deliveroo omarmen dit concept. Zo heeft Deliveroo in Amsterdam-Oost het concept Deliveroo Editions gelanceerd. Ook UberEats heeft inmiddels meerdere dark kitchens geopend, met name in Azië. Thuisbezorgd.nl is vooralsnog terughoudend met dark kitchens. Het platform richt zich voornamelijk op bestaande restaurants.

Koppeling met bezorgsoftware van CashDesk

Wilt u ook gebruik maken van bezorgsoftware voor uw restaurant? Kies dan voor de gebruiksvriendelijke en betrouwbare software van CashDesk. Dit is een goede manier om het aantal bestellingen een flinke boost te geven. Zodra er een bestelling binnenkomt laat CashDesk direct de juist route zien. Uw bezorgers ontvangen automatisch een routeplanning. Daarbij is de software ook in staat om bestellingen slim te combineren, zodat u tijd én geld bespaart. Een win-win situatie dus!

Wilt u meer bestellingen ontvangen via uw eigen website? Daar kunnen wij u ook bij helpen. We kunnen een bestel website bouwen in uw eigen huisstijl, zodat u niet afhankelijk bent van platforms zoals Thuisbezorgd.nl en Deliveroo. Met een CashDesk website betaalt u de laagste iDEAL kosten en bent u online gemakkelijk te vinden voor uw klanten. Bovendien bespaart u op commissiekosten met bestellingen via uw eigen website. Bent u geïnteresseerd in onze diensten? Neemt u dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

1. https://www.emerce.nl/nieuws/thuisbezorgdnl-verhoogt-commissie-restaurants
2. https://nos.nl/artikel/2439990-maaltijdbezorger-deliveroo-werkt-aan-vertrek-uit-nederland
3. https://eenvandaag.avrotros.nl/item/veel-restaurants-worstelen-met-de-macht-van-thuisbezorgd-dark-kitchens-danken-er-juist-hun-bestaan-aan/
4. https://nl.deliveroo.news/news/uitbreiding-noordoost-nederland.html
5. https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5315725/bezorger-deliveroo-loondienst-zzp-hoger-raad-advies-ag

Weten wat we voor uw restaurant kunnen betekenen?