Wat zijn de verschillen tussen Thuisbezorgd, Deliveroo en UberEats?

De laatste jaren zijn online bezorgdiensten enorm in opkomst. Marktleider Thuisbezorgd is alom bekend maar ook UberEats en Deliveroo kloppen op de deur. Samen zijn zij nu zo dominant dat menig restaurant afhankelijk is van deze bestelplatforms voor een groot deel van de inkomende orders.

Waar mensen vroeger in het weekend soms een keer eten bestelden, doen ze dat nu gemakkelijk meerdere dagen in de week. Daarbij bestaat de keuze allang niet meer alleen uit pizza en Chinees. Ook maaltijden van toprestaurants kunnen tegenwoordig gemakkelijk thuis worden bezorgd.

 

Verschillen tussen bezorgdiensten

Een samenwerking met een bezorgdienst kan wonderen doen voor de naamsbekendheid van uw restaurant en zal uw omzet vergroten. Maar welke dienst past dan het beste bij uw wensen en behoeften? Wat maken Thuisbezorgd, UberEats en Deliveroo uniek? In deze blog zetten we de verschillen tussen deze bezorgdiensten uiteen.

1. Kosten en percentages van de bezorgdiensten

De bezorgdiensten hanteren een verschillende service fee. In onderstaande lijst is in te zien wat de verschillende kosten zijn per bestelling en het percentage wat daar nog bovenop komt.

  • Kosten Thuisbezorgd: €0,19 (administratiekosten) + 13% per bestelling exclusief bezorging. Inclusief bezorging ligt dit rond de 30%.
  • Kosten UberEats: 13% per bestelling exclusief bezorging, 30% inclusief bezorging.
  • Kosten Deliveroo: Vergelijkbaar met die van Thuisbezorgd en UberEats, exacte cijfers zijn bij ons onbekend. Deliveroo gaf aan dat deze kosten variëren per regio.

Let op: Percentages en kosten veranderen mogelijk in de toekomst.

2. Bezorgwijze van de bezorgdiensten

Hoewel Thuisbezorgd vooral fungeert als platform voor online bestellingen, biedt het bedrijf ook de mogelijkheid om de bezorging van een restaurant volledig over te nemen. De dochteronderneming Scoober maakt gebruik van moderne e-bikes en elektrische scooters.

Deliveroo pakt het anders aan. Deze bezorgdienst werkt met koeriers die in herkenbare kleding in hoog tempo door de stad heen fietsen. Ook maken zij tegenwoordig gebruik van scooters. Sinds een aantal jaar zijn de bezorgers van Deliveroo geen officiële werknemers meer, maar staan ze te boek als zzp’ers.

Uber kent u waarschijnlijk als taxidienst, waarbij u via een mobiele applicatie met een paar klikken een taxi kunt bestellen. De bezorgservice van maaltijden werkt op eenzelfde manier. De bezorgers van UberEats kunt u op de fiets, scooter of in de auto voorbij zien komen.

3. Pizza of luxe biefstuk?

De besteldiensten richten zich van oorsprong op een ander segment binnen de food delivery. De afgelopen jaren is dit echter naar elkaar toe gegroeid. Naar mate de bestelplatforms in steeds meer steden actief werden begonnen zij ook hun restaurantaanbod uit te breiden. Daarnaast zullen platforms zich niet over de verschillen hierin uitspreken – mochten die nog merkbaar zijn – omdat zij geen doelgroepen uit willen sluiten. Van oorsprong richten de drie platforms zich echter op de volgende doelgroepen:

  • Klanten bij Thuisbezorgd kunnen voornamelijk terecht voor een snelle hap. Denk aan traditionele bezorgmaaltijden als pizza, chinees of shoarma.
  • UberEats spreekt een bredere doelgroep aan; van een hamburger van McDonald’s tot een goede carpaccio van een lokaal traditioneel restaurant. Het aanbod van UberEats mag dan misschien niet het grootste zijn van de drie, veelzijdig is het wel.
  • Deliveroo richt zich op het bezorgen van kwalitatieve maaltijden van goede restaurants. Denk hierbij aan het soort eten waarvoor je in het verleden naar een restaurant ging. De samenwerkingen worden dan ook gebaseerd op de kwaliteit van het eten dat restaurants aanbieden. Deliveroo probeert zich echter niet te beperken tot avondmaaltijden en leveren bijvoorbeeld steeds vaker lunch op kantoren met ‘Deliveroo for Business’.

4. Landelijke vs. stedelijke dekking

Thuisbezorgd is als grootste speler in de Nederlandse markt van bezorgdiensten vrijwel overal te gebruiken. Dat geldt voor nieuwkomers als Deliveroo en UberEats nog niet. Stap voor stap worden hun bezorgdiensten uitgerold in grote steden. Met de uitbreiding van Deliveroo naar Maastricht, Enschede en Apeldoorn bezorgt Deliveroo nu in 18 steden in Nederland (AD.nl, 2020). UberEats heeft Groningen en Haarlem recentelijk toegevoegd aan het bezorggebied, en heeft het bezorgingsgebied in Den Haag uitgebreid (UberEats, z.d.).

Onderstaand een overzicht van de steden in Nederland waar Deliveroo en UberEats momenteel bezorgen. Thuisbezorgd is niet in het overzicht opgenomen aangezien zij vrijwel overal in Nederland bezorgen. Zij bieden zelf een overzicht per provincie onderaan de website.

Deliveroo

AmsterdamAmstelveenApeldoornArnhemBredaDelft
Den BoschDen HaagEindhovenEnschedeHaarlemLeiden
MaastrichtNijmegenRotterdamScheveningenTilburgUtrecht

UberEats

AmstelveenAmsterdamDen HaagEindhovenGroningen
HaarlemLeidenRotterdamTilburgUtrecht

 

Mocht uw restaurant gericht zijn op toerisme kan het wellicht voordeliger zijn om een partnership aan te gaan met Deliveroo of UberEats vergeleken met Thuisbezorgd. Takeaway, het moederbedrijf achter thuisbezorgd, bouwt voor elk land apart een app die niet werkt zodra je de grens overgaat, daarnaast is de naamsbekendheid van het merk Thuisbezorgd over de grens te verwaarlozen. Deliveroo en UberEats hebben daarentegen herkenbare namen en bruikbare apps voor over de hele wereld.

Eigen keukens

‘Dark kitchens’, ‘ghost kitchens of ‘cloud kitchens’, er gaan verschillende namen rond voor het concept waarbij bestelplatforms zelf gerechten bereiden. Zo zijn Deliveroo en UberEats behalve bezorger, ook producent van eten. Deliveroo is een aantal jaren geleden met dit concept gestart in Londen. Inmiddels hebben zij zes van deze keukens in Nederland (Misset Horeca, 2020). In zo’n keuken wordt er vaak voor meerdere restaurants gekookt op basis van bestellingen die binnenkomen via een koppeling met een bestelplatform. Zo ontstaan er steeds meer virtuele restaurants waarbij klanten niet langsgaan om te eten of de bestelling af te halen waardoor een stijlvolle uitstraling niet nodig is.

Ook UberEats heeft inmiddels meerdere dark kitchens geopend, met name in Azië. Gezien de opkomst van deze dark kitchens op verschillende continenten verwachten wij bij Order-Catch dat het slechts een kwestie van tijd is voordat zij dit concept zullen lanceren in Nederland. In tegendeel tot Deliveroo en UberEats is Thuisbezorgd nog niet actief in deze markt.

Benieuwd naar hoe het deze dark kitchens is vergaan de afgelopen tijd? Wij hebben er een blog over geschreven. Lees het artikel hier!

 

Koppelingen met bezorgsoftware van CashDesk

Een samenwerking met een dergelijke bezorgdienst is een manier om het aantal binnenkomende bestellingen van uw restaurant direct een flinke boost te geven. De betrouwbare bezorgsoftware ontwikkeld door CashDesk koppelt al deze bestellingen in één systeem en helpt u bij het verwerken ervan. Zo hoeft u niet meer te werken met verschillende tablets en behoudt u het overzicht, ook tijdens de piekuren.

Wilt u meer bestellingen binnenhalen via uw eigen kanalen? Neem dan ook een kijkje op de pagina over op maat gemaakte websites. Met een CashDesk website betaalt u de laagste iDEAL kosten en bent u online gemakkelijk te vinden voor uw klanten. Bovendien bespaart u op commissiekosten met bestellingen via uw eigen website.

Bent u geïnteresseerd in de software, of heeft u er vragen over? Neem dan contact met ons op.

 

Referenties