Welk vervoersmiddel is geschikt voor uw bezorgservice? Tips voor elektrisch en niet-elektrisch vervoer

Eten laten bezorgen heeft de afgelopen jaren flink aan populariteit gewonnen en sinds de corona-pandemie is eten bestellen populairder dan ooit. In een snel bewegende wereld kan men met een paar drukken op de knop een maaltijd laten bezorgen. En niet alleen de plaatselijke shoarmazaak bezorgt: ook sterrenrestaurants doen mee aan de trend. Eten bestellen en laten bezorgen is makkelijk, betaalbaar en snel. Bent u geïnteresseerd in het afleveren van maaltijden bij uw klanten thuis, of wilt u uw bezorgservice verbeteren? Dat doet u met het juiste vervoersmiddel. In dit artikel leest u welk vervoersmiddel het beste bij uw situatie past.

De populairste vervoersmiddelen

Eten bezorgen kan met verschillende vervoersmiddelen, maar er zijn drie vervoersmiddelen die er met kop en schouders bovenuit steken: dat zijn de e-bike, de e-scooter en de auto. Wij zetten kort alle voor- en nadelen van deze vervoersmiddelen op een rij, en nemen daarbij ook de niet-elektrische alternatieven mee.

E-bike

De e-bike wordt een steeds vaker gebruikt vervoersmiddel voor verschillende bezorgservices. Dat is niet gek: een e-bike is milieuvriendelijk en vervuilt de omgeving niet met uitlaatgassen of lawaai. Dat geeft uw restaurant direct een prettige uitstraling. Naast de kleine ecologische voetafdruk zijn de kosten voor bezorgen per fiets vrij laag. U betaalt geen wegenbelasting en de brandstofkosten van een e-bike zijn een stuk lager omdat deze op elektriciteit werken. Ook hebben bezorgers geen rijbewijs nodig, waardoor u jonger en dus goedkoper personeel kunt aannemen.

Met een e-bike zijn bezorgers razendsnel op het juiste adres. Kiest u voor een gewone, niet elektrische fiets, dan kunnen uw bezorgers minder snel lange afstanden afleggen en loopt u het risico dat het eten koud wordt. Dat betekent niet dat een gewone fiets altijd langzamer is. Vanwege zijn wendbaarheid manoeuvreert een fiets bijvoorbeeld sneller door een stadscentrum dan een auto. Een gewone fiets heeft daarnaast geen enkele brandstof nodig en is dus nog nét wat goedkoper. Al met al is een e-bike de snellere optie, maar ook een gewone fiets werkt goed. Het is dus niet vreemd dat bezorgdiensten als Deliveroo veel maaltijden per fiets bezorgen.

E-scooter

De elektrische scooter kent enkele overeenkomsten met de e-bike als bezorgmiddel. Net als een e-bike is een e-scooter namelijk betrekkelijk wendbaar en ideaal voor het gebruik in een stad. Een groot voordeel van een e-scooter tegenover een e-bike is natuurlijk de snelheid. Zeker over middellange afstanden en buiten de spits is een scooter simpelweg nóg sneller.

Voor deze snelheid betaalt u echter wel een prijs. Als u gebruik maakt van e-scooters als vervoersmiddel voor uw bezorgservice heeft u namelijk te maken met brandstof- en onderhoudskosten. Ze hebben meer elektriciteit nodig dan een e-bike en kunnen ook absoluut niet zonder (waar u met een e-bike nog door kunt fietsen zonder ondersteuning). Daarnaast kunnen de aanschafkosten van één of meerdere scooters erg hoog zijn.

Naast de snelheid is het bereik van een e-scooter nóg groter dan dat van een e-bike – en dat is ideaal als u in dorpen in de omgeving wilt bezorgen. Ten slotte heeft een scooter minder last van bijvoorbeeld een regenbui of tegenwind en wordt de bezorger minder snel moe. Zeker als u in kleine steden en dorpen bezorgt, kan een e-scooter de ideale oplossing zijn voor uw bezorgservice. Een gewone scooter geniet eigenlijk van dezelfde voordelen maar heeft een groot nadeel en dat zijn de brandstofkosten. Gewone scooters rijden niet op elektriciteit maar op benzine en kosten daarom meer geld. Daarnaast zijn ze slechter voor het milieu en maken ze meer lawaai, waardoor ze een minder graag geziene gast in het straatbeeld zijn.

Auto

Ten slotte kunt u ervoor kiezen om auto’s te gebruiken voor uw bezorgservice. Dit kan een uitstekende oplossing zijn als u over langere afstanden wilt bezorgen in dorpen en steden in de buurt. Uiteraard brengt een auto relatief hoge kosten met zich mee in de vorm van brandstof, verzekerings- en onderhoudskosten en wegenbelasting. In ruil daarvoor kunt u wel bezorgen over een groot gebied. Daarnaast kunt u in een auto grotere en meer orders tegelijk bezorgen.

Ten slotte heeft een auto nagenoeg geen last van het weer. Een regenbui of tegenwind zal uw bezorgtijd amper aanpassen. Een auto heeft echter wel meer last van het verkeer, zoals files of stoplichten. Voor bezorgdiensten in de binnenstad is een auto in de regel dan ook niet geschikt. Wel is de auto veruit het meest geschikt voor grote bestellingen en cateringbedrijven.

Eten bezorgen met auto

Een combinatie

Zoals u kunt zien heeft ieder vervoersmiddel eigen voor- en nadelen en komt elk vervoersmiddel in een andere situatie het beste tot haar recht. Zo kunt u bijvoorbeeld e-bikes inzetten voor alle orders in de binnenstad, maar e-scooters gebruiken voor bestellingen net buiten de stad. Met een combinatie van verschillende vervoersmiddelen komt uw bezorgservice soms het beste tot zijn recht. Uber Eats zet zelfs alle drie de vervoersmiddelen in voor hun bezorgservice. Wel is het verstandig om van tevoren uw bezorggebied te bepalen.

Uw bezorgservice onder controle houden

Uiteindelijk komt u er in de praktijk achter welke vervoersmiddelen het beste passen bij uw onderneming. Elke situatie is uniek en kan op een andere manier profiteren van de eigenschappen van verschillende vervoersmiddelen. Welke (combinatie van) vervoermiddelen u ook inzet voor uw bezorgservice, met de delivery app voor bezorging van CashDesk houdt u altijd grip op uw bestellingen. In deze app kunt u precies zien waar uw bezorgers zijn en vindt u alle relevante orderinformatie. Zo heeft u altijd het overzicht, hoe groot of klein uw bezorgservice ook is.

Heeft u vragen over hoe u uw bezorgprocessen kan optimaliseren? Wij weten met onze software wel raad. Neem gerust contact met ons op voor al je vragen!

Weten wat we voor uw restaurant kunnen betekenen?