Hoe stimuleer je zakelijke bestellingen voor je bezorgrestaurant?

Lars is Office Manager bij ABN AMRO. Volgende week is de Algemene Ledenvergadering, en hij is gevraagd om de catering te verzorgen. Waar zal hij gaan bestellen? Toevallig weet hij dat een bezorgrestaurant om de hoek catering verzorgd. Schalen pasta en belegde broodjes bijvoorbeeld. Bovendien kan je daar op rekening bestellen. Wel zo handig, want Lars gaat het niet voorschieten.. Vervolgens bedenkt Lars zich dat hij ook een kijkje kan nemen op het bestelplatform Absoluta, dat gefocust is op de zakelijke markt. Op de verjaardag van zijn nichtje een dag later wordt er pizza besteld. De bijgeleverde folder trekt zijn aandacht: “10% korting op uw volgende zakelijke bestelling!” Wat is de kans dat Lars bij uw bezorgrestaurant uitkomt?

 

Zakelijk eten bestellen: een opkomende markt

Waar catering en maaltijdbezorging voorheen niet in elkaars vaarwater zaten, vervaagt deze scheiding meer en meer. Bezorgrestaurants proberen hun inkomsten en werkzaamheden te spreiden over de dag door klanten te verleiden ook overdag een maaltijd te bestellen op rekening. En het werkt. Steeds meer mensen bestellen ook ’s middags bijvoorbeeld een zakelijke lunch op kantoor, of snacks en fruitmanden voor tijdens lange meetings. Nu mensen langzaam maar zeker weer wat meer op kantoor gaan werken leek het ons een goed moment om hier als bezorgrestaurant op in te spelen. Een bijkomend voordeel is de grootte van zakelijke bestellingen, en het feit dat deze bestellingen goed te bereiden zijn buiten de piekuren om.

 

Hoe val je als bezorgrestaurant op in de markt voor zakelijke bestellingen?

Het is natuurlijk niet gemakkelijk om ervoor te zorgen dat Lars bij uw bezorgrestaurant uitkomt voor zijn zakelijke bestelling. Toch heeft u hier wel degelijk invloed op. Veel bedrijven hebben de voorkeur om te bestellen op rekening. Wanneer u deze optie aanbiedt, benoem dit dan ook op uw aparte ‘catering-pagina’. Zo een pagina helpt u erbij online op te vallen door hoger in de Google zoekresultaten te eindigen. Wel is het van belang dat u dan de juiste zoektermen op deze pagina vermeldt zoals “zakelijk bestellen”, “zakelijke lunch”  of “bestellen op rekening”. Een andere manier om op te vallen is door in zee te gaan met één van de zakelijke bestelplatforms als Absoluta, Takeaway Pay, Deliveroo for business of Uber for business. Hier gaan we later in de blog nog dieper op in.

Opvallen alleen is echter niet genoeg. Wanneer Lars op de website van uw bezorgrestaurant is beland kan zijn keuze altijd nog op een alternatief vallen wanneer het aanbod hem niet bevalt. Het kan effectief zijn voor deze doelgroep om een alternatieve menukaart op te stellen voor zakelijke bestellingen. Schalen pasta, belegde broodjes of fruitmanden bijvoorbeeld. Maar net wat bij uw bezorgrestaurant past, en waar de door u in kaart gebrachte doelgroep behoefte aan heeft.

 

Absoluta, hét toonaangevende bestelplatform voor zakelijk bestellen

Al sinds jaar en dag hebben wij een koppeling met Absoluta waardoor (zakelijke) bestellingen via Absoluta net als andere bestellingen automatisch worden geïmporteerd in uw CashDesk bezorgsoftware. Het platform focust zich op de zakelijke markt en fungeert dus als bestelplatform voor bedrijven. Inmiddels heeft dat geleidt tot meer dan 3000 lokale leveranciers die zich aangesloten hebben bij Absoluta. Naast bezorgrestaurants gaat dit ook om leveranciers van gebak, bloemen en geschenken. Ook kunt u bij Absoluta eenvoudig bestellen op rekening zodat werknemers niet elke bestelling apart hoeven te declareren bij hun werkgever. Meer weten over onze samenwerking met Absoluta? Hier leest u meer!

 

Takeaway Pay, Deliveroo for business en Uber for business

Ook de grotere bestelplatforms als Thuisbezorgd, Deliveroo en Uber Eats hebben oplossingen bedacht voor het zakelijk bestellen en bestellen op rekening. Bij Thuisbezorgd noemen ze deze tak Takeaway Pay of Thuisbezorgd zakelijk. Wanneer je bij Deliveroo of Uber Eats zakelijk wilt bestellen kom je terecht bij Deliveroo for business of Uber for business. Dit drietal concepten bieden soortgelijke voordelen aan bedrijven en bezorgrestaurants voor zakelijk bestellen.

Een werknemer van een bedrijf maakt een account aan, voegt collega’s toe in één of verschillende teams en geeft hen vervolgens een budget. Teamleden kunnen vanaf dat moment geheel zelfstandig zakelijk bestellen op rekening via het bestelplatform bij bezorgrestaurants die zich aangesloten hebben. Elke maand ontvangt de werkgever één overzichtelijke factuur.

 

Een Thuisbezorgd ‘tankpas’: de Takeaway Pay Card

Ook voor afhaalbestellingen in de zakelijke markt heeft Thuisbezorgd sinds kort een handige oplossing bedacht: de Takeaway Pay Card (NU.nl, 2021). Een werkgever kan deze pas uitdelen aan werknemers zodat zij bij horecaondernemingen waar je kunt pinnen (en die aangesloten zijn bij Thuisbezorgd), gemakkelijk kunnen betalen op rekening. Hierdoor is het declareren van bonnetjes voor een zakelijke lunch verleden tijd voor werknemers die in bezit zijn van deze Takeaway Pay Card.

 

Leuk die bestelplatforms, maar hoge commissies.. Wat kunt u zelf doen?

Bij een samenwerking met Absoluta, Takeaway Pay, Deliveroo for Business of Uber for business betaalt u commissie over elke zakelijke bestelling die u binnenhaalt via deze weg. U wilt natuurlijk niet geheel afhankelijk zijn van een samenwerking met één of meerdere van deze bestelplatforms, en kunt ook geheel zelfstandig aan de slag. Naast de al eerder benoemde voorwaarden waar u aan moet voldoen om op te vallen in de zakelijke markt (zoals het aanbieden van bestellen op rekening, een alternatieve menukaart en een aparte catering-pagina) kunt u nog meer doen. Wij adviseren u dan ook om actief aan de slag te gaan met het zelfstandig binnenhalen van zakelijke bestellingen om dezelfde redenen waarom wij u adviseren een eigen bestel website te laten bouwen:

  • geen commissies;
  • betere zichtbaarheid;
  • een hogere mate van onafhankelijkheid;
  • meer naamsbekendheid.

 

Flitsbezoeken, kortingscodes en (post)mailings

Ga er dus niet vanuit dat de bestellingen op rekening vanzelf binnen stromen, maar ga actief aan de slag als een échte verkoper! Bedenk hoe u of uw werknemers bedrijven in de buurt gaan benaderen en op wie u zich gaat richten: overwerkers, bedrijven met regelmatige behoefte aan catering of afhaallunches? Kiest u ervoor om bij bedrijven in de buurt langs te gaan met flitsbezoeken, dan is het belangrijk dat u een folder achter kunt laten. Bepaal of het nodig is om een aparte folder te laten ontwerpen voor de zakelijke markt waarop u uw alternatieve menukaart toont. Door een folder achter te laten – eventueel met kortingscode – laat je je gezicht zien. Goede kans dat werknemers de naam van uw bezorgrestaurant onthouden en een week later ook vanuit huis bij uw restaurant bestellen. Zo kunnen uw zakelijke bestellingen leiden tot extra traditionele bezorgorders. Ook andersom is dit goed mogelijk. Geef bijvoorbeeld een coupon mee voor een zakelijke bestelling bij particuliere bestellingen. Een gedeelte van deze mensen werkt ongetwijfeld op kantoor de volgende dag. Wie weet bestellen zij wel een zakelijke lunch..?

Een andere sales-activiteit is bijvoorbeeld het versturen van online mailings of postmailings naar bedrijven in de buurt. Meestal zijn de (e-mail)adressen gewoon online te vinden. Indien u in de buurt zit van een bedrijfsterrein kunt u overwegen hier tasters uit te delen. Als alternatief voor de Thuisbezorgd tankpas kunt u ook zelf een constructie bedenken met bedrijven. Waar catering en maaltijdbezorging voorheen niet in elkaars vaarwater zaten, vervaagt deze scheiding meer en meer. Verkoop bijvoorbeeld waardebonnen aan de werkgever van een bedrijf die hij/zij vervolgens kan uitdelen aan zijn/haar werknemers. Kortom, ook in de markt voor zakelijke bestellingen zijn er genoeg mogelijkheden te bedenken om het heft in eigen handen te nemen!

 

Bedankt voor het lezen,

CashDesk

 

Referenties

  • NU.nl. (2021, 23 augustus). Thuisbezorgd komt met een soort tankpas voor maaltijden. NU – Het laatste nieuws het eerst op NU.nl.

Weten wat we voor uw restaurant kunnen betekenen?